Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2008

Η ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΛΑ.Ο.Σ ΣΤΗ ΒΕΡΓΙΝΑ ΚΑΙ ΜΙΕΖΑ

Με την μαζική παρουσία πολλών στελεχών και φίλων του ΛΑ.Ο.Σ. πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19 Οκτωβρίου η εκδρομή της Δημοτικής Επιτροπής ΛΑ.Ο.Σ. Θεσσαλονίκης στους ιστορικούς αρχαιολογικούς χώρους Βεργίνας και Μίεζας. Συνολικά 65 άτομα πλαισίωσαν τα δυο λεωφορεία που ναύλωσε η επιτροπή για την εκδρομή, αριθμός ο οποίος αποτυπώνει ανάγλυφα το ιδιαίτερο ενδιαφέρον πολλών μελών και φίλων του κόμματος για την παρουσία τους στην εκδρομή.

Οι παρευρισκόμενοι στην εκδρομή επισκέφθηκαν αρχικά την περιοχή της αρχαίας Μίεζας, που άκμασε στα χρόνια του μακεδονικού βασιλείου (4ος-2ος αιώνας π.Χ.) και κατείχε την περίοδο εκείνη ιδιαίτερη εξέχουσα θέση. Στην αρχαία αυτή πόλη και στις κώμες της ανήκουν πιθανότατα τα μνημεία που έχουν έλθει στο φως στην περιοχή Λευκαδίων-Κοπανού-Νάουσας. Τα μέλη και οι φίλοι του ΛΑ.Ο.Σ. είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στον τάφο της Κρίσεως, που κατασκευάστηκε στα τέλη του 4ου-3ου αιώνα π.Χ., και στον τάφο των Ανθεμίων με χρονολογική περίοδο κατασκευής τις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ.


Η εκδρομή συνεχίστηκε με την επίσκεψη στο παγκόσμιας σημασίας αρχαιολογικό χώρο, του Πολιτιστικού Κέντρου της Σχολής Αριστοτέλούς, όπου ο μέγιστος φιλόσοφος της αρχαιότητας μύησε στην φιλοσοφία και την ποίηση, στα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες το γιό του βασιλέα της Μακεδονίας Φιλίππου Β΄, τον Αλέξανδρο και τους γόνους των αριστοκρατικών οικογενειών της Μακεδονίας. Η συνάντηση αυτών των δυο μέγιστων προσωπικοτήτων του αρχαίου κόσμου έμελλε να επηρεάσει καθοριστικά το μέλλον της ανθρωπότητας και ολόκληρου του δυτικού πολιτισμού.

Επόμενος και τελευταίος σταθμός της εκδρομής υπήρξε η επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα πολύ σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα της ανασκαφής που πραγματοποίησε το 1977, ο αείμνηστος αρχαιολόγος Μανώλης Ανδρόνικος.



Τα ευρήματα αυτά όπως η χρυσή λάρνακα του θαλάμου από τον μεγάλο τάφο της Βεργίνας, το χρυσό στεφάνι βελανιδιάς που βρέθηκε μέσα στην λάρνακα, τα φαντοστείνα κεφάλια του Φιλίπου Β΄ και του Μεγάλου Αλεξάνδρου που στόλιζαν την ξύλινη κλίνη στο μεγάλο τάφο του τύμβου της Βεργίνας, με κορυφαίο εκείνο των βασιλικών τάφων οπού ο μεγαλύτεροςκαι πλουσιότερος από αυτούς αποδόθηκε στον Φίλιππο Β΄, είναι στοιχειά τα οποία αναδεικνύουν όχι μόνο το μεγαλείο του αρχαίου μακεδονικού πολιτισμού, αλλά επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά και το αναμφισβήτητο γεγονός της ελληνικότητας της Μακεδονίας μας έναντι των πλαστογράφων της ιστορίας Σκοπιανών, ειδικότερα την συγκεκριμένη χρονική στιγμή που το εθνικό μας θέμα βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη καμπή.





Αξίζει να σημειωθεί ότι την ξενάγηση στους αρχαιολογικούς χώρους της Μίεζας-Βεργίνας, έκανε ο δημοσιογράφος Γιάννης Παπαζήσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: