Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

ΑΠΟΝΟΜΗ ΜΕΓΑΛΟΣΤΑΥΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΟΥ ΤΑΦΟΥ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΑΚΗ!







"Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, ο Έλληνας πρωθυπουργός μετέβη στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ όπου και επισκέπτεται το Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων.



Ο Πρωθυπουργός κ.Παπανδρέου μετέβη πεζός από την πύλη της Τζάφα στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων όπου, αυτή την ώρα, γίνεται δεκτός από τον προκαθήμενο της Σιωνίτιδας Εκκλησίας Πατριάρχη Θεόφιλο τον Γ'.

Προσφωνώντας τον ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος ανέφερε: "Κύριε Πρωθυπουργέ της Ελλάδος, σάς υποδεχόμαστε και σας ευχόμαστε να πετύχετε τους στόχους σας σ' αυτή την ειρηνευτική πρωτοβουλία που αναλαμβάνετε σε μια δύσκολη χρονική στιγμή που οι ισορροπίες και τα δεδομένα στη Μέση Ανατολή κλυδωνίζονται".

Αμέσως μετά ο Πατριάρχης κ. Θεόφιλος παρασημοφόρησε τον Ελληνα πρωθυπουργό, τιμώντας τον με το Μεγαλόσταυρο του Παναγίου Τάφου.




"Σας δίνουμε αυτό το σταυρό από καρδιάς, ευχόμενοι επιτυχία στο έργο σας και να σας δώσει ο μεγαλόσταυρος τη δύναμη για να συνεχίσετε τον αγώνα σας ώστε να εξέλθει η Ελλάδα από την κρίση", τόνισε ο Προκαθήμενος της Σιωνίτιδας Εκκλησίας.

Απαντώντας ο Πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου τόνισε, ότι είναι για τον ίδιο μια ιδιαίτερη στιγμή την οποία και θα θυμάται για πάντα "Θα φέρω αυτό το σταυρό ως σύμβολο ενότητας ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων".

Τέλος, αντίστοιχα παρασημοφορήθηκαν με τα Μετάλλια του Παναγίου Τάφου ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας και ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.




Εν συνεχεία ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων προσεφώνησε τον κ. Πρωθυπουργόν ως έπεται:






«Εξοχώτατε κ. Πρωθυπουργέ,


Η γεραρά Αγιοταφιτική Αδελφότης υποδέχεται σήμερον εις το Παλαίφατον Πατριαρχείον τωνΙεροσολύμων μετ’ εξιδιασμένης χαράς την Υμετέραν Εξοχότητα μετά των εκλεκτών Αυτής συνεργατών.




Η ειρηνευτική και διαμεσολαβητικού χαρακτήρος επίσκεψις υμών εις την πολιτικώς και θρησκευτικώς κλυδωνιζομένην περιοχήν της Αγίας Γης, ένθα συναντώνται και εκ των πραγμάτων συμβιώνουν αι τρεις Μονοθεϊστικαί θρησκείαι, δηλονότι Ιουδαϊσμός, Χριστιανισμός και Ισλάμ, ενέχει ιδιαιτέραν σημασίαν.


Και ενέχει ιδιαιτέραν σημασίαν, τόσον δια το ημέτερον Πατριαρχείον, το οποίον διαχρονικώςενσαρκώνει την ιεράν και κοσμικήν των Ιεροσολύμων ιστορίαν, η οποία είναι αρρήκτωςσυνδεδεμένη με το πολυπολιτισμικόν μέγεθος της Ρωμηοσύνης και συνεπώς με την ιστορίαν των Χριστιανών της Παλαιστίνης, της Ιορδανίας και βεβαίως του Ισραήλ· όσον και δια το ευσεβέςημών γένος και έθνος, το οποίον αποτελεί τον ηθικόν τε και υλικόν αρωγόν, πολλώ δε μάλλον τον φυσικόν εγγυητήν των απαραγράπτων και ab antiquo κεκτημένων προνομίων και κυριαρχικών δικαιωμάτων επί των παγκοσμίων και Παναγίων Προσκυνημάτων.




Η θρησκευτική και πνευματική αποστολή του Rum Orthodox (Ελληνορθοδόξου) Πατριαρχείου,εδραζομένη επί των αγιογραφικών και ευαγγελικών παραγγελμάτων: «αγαπήσεις τον πλησίον σου ως σεαυτόν», (Ματθ. 19,19), ως και «αγαπάτε τους εχθρούς υμών…καλώς ποιείτε τοις μισούσιν υμάς», (Ματθ. 5,44), κατέστησε τούτο φορέα σεβασμού προς το ανθρώπινονπρόσωπον αφ’ ενός και τόπον ειρηνικής συνυπάρξεως, αλλά και συνδιαλλαγής μεταξύ αλλογενών ετεροθρήσκων και ετεροδόξων αφ’ ετέρου.




Λέγομεν δε τούτο, διότι το Πατριαρχείον σήμερον και όσον ποτέ άλλοτε αναδεικνύεται οφυσικός και ηθικός θεσμικός παράγων, ο δυνάμενος να συμβάλλη εις την λύσιν του θεοκρατικούη θρησκευτικού γορδίου δεσμού, του αφορώντος εις το διπλωματικόν και πολιτικόν καθεστώς του μέλλοντος των Ιεροσολύμων (εννοείται τής Παλαιάς Πόλεως).


Τούτο αποδεικνύεται εκ του γεγονότος της τοπικής και διεθνούς αναγνωρίσεως της θέσεως του Πατριαρχείου δια της συμμετοχής αυτού όχι μόνον εις διαθρησκειακούς και διαχριστιανικούς διαλόγους, αλλά και εις πολιτικο-κοινωνικά διεθνή συνέδρια.




Εξοχώτατε κύριε Πρωθυπουργέ,




Ευγνώμονες όντες του εμπράκτου ενδιαφέροντος υπέρ των Παναγίων Προσκυνημάτων, αλλάκαι του Παλαιστινιακού λαού, της σεβαστής Ελληνικής Κυβερνήσεως και Υμών προσωπικώς, παρακαλούμεν, δεχθήτε τας ευχάς της Αγιοταφιτικής Αδελφότητος και τας Πατριαρχικάς Ημώνευλογίας δι’ ευόδωσιν της ειρηνευτικής Υμών αποστολής εις την περιοχήν αυτήν.




Επί πλέον δε, δεχθήτε τα διάσημα, δηλονότι τον Μεγαλόσταυρον του Παναγίου Τάφου, ειςένδειξιν βαθείας εκτιμήσεως εις το πρόσωπόν Σας και ενισχύσεως εις τον κυβερνητικόν και οικονομικοπολιτικόν δόλιχον, τον οποίον διέρχεσθε μεθ’ υπομονής και αποφασιστικότητος.


Ευχαριστώ."


ΠΗΓΗ: ΡΟΜΦΑΙΑ



Σχόλιο Ελληνορθόδοξου: Αλήθεια, γιατί του αποδώθηκε του Γιωργάκη ο μεγαλόσταυρος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων; Μάλλον ως τί του αποδώθηκε; Ώς πρωταγωνιστή του άλλα λέω (προεκλογικά) και άλλα κάνω (μετεκλογικά); Ή για την ανεκτίμητη και αδιαμφησβήτητη προσφορά του στην Ορθοδοξία(εδώ οι πιο πολλοί συνήθως γελάνε...);


Μήπως οι Θειότατοι Πατριάρχες και οι άλλοι Ιεράρχες της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, αντί να μοιράζουν μεγαλόσταυρους δεξιά και (στην περιπτωσή μας) αριστερά, να κοιτάξουν να ασχοληθούν με ποιό σημαντικά θέματα που αφορούν την Κοινή μας Πίστη; Μήπως να γίνουν πιο παρεμβατικοί και να πάρουν μια ξεκάθαρη θέση σε θέματα όπως: "Οικουμενισμός", "Συμπροσευχές", "Νέοι και Εκκλησία", "Αιρέσεις", "νεοβαρλααμιστές μητροπολίτες", "νεωτερισμούς", "φτιαχτά σκάνδαλα", "άφτιαχτα σκάνδαλα", "Αποκαθηλώσεις εικόνων" κ.λ.π. ;
Αυτό είναι το χρέος τους. Να είναι παρεμβατικοί πάντοτε όταν η Εκκλησία βάλλεται, και να δίνουν τις κατάλληλες απαντήσεις, τις κατάλληλες στιγμές. Αλλιώς η Εκκλησία μας θα θυμίζει (και μή γένοιτο!) σκονισμένο μπαούλο που κρατάει καλά μέσα του τον ανεκτίμητο θησαυρό...
Ο Θεός να βάλει το χέρι του!
Σημείωση: Οι φωτογραφίες προέρχονται απο τη ΡΟΜΦΑΙΑ και έχουν επεξεργαστεί "κατάλληλα" απο το παρόν ιστολόγιο.