Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΤΟΠΛΟΥ



Τίτλοι τέλους στην πολύκροτη υπόθεση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Μονής Τοπλού.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Χανίων αθώωσε τους οχτώ κατηγορούμενους, τον ηγούμενο της Μονής και τους επτά πραγματογνώμονες και τεχνικούς συμβούλους, οι οποίοι παραπέμφθηκαν στο εδώλιο κατηγορούμενοι για ηθική αυτουργία και άμεση συνέργεια αντίστοιχα για απάτη στο Δικαστήριο κατά συρροή σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.


Η απόφαση του Δικαστηρίου επέφερε μεγάλη ανακούφιση στους κατηγορούμενους, η δικαστική περιπέτεια των οποίων ξεκίνησε το 2008 όταν ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά στον τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γιώργο Σανιδά, χαρακτηρίζοντας δημοσίως την υπόθεση ως «Βατοπέδι της Κρήτης».

Τον Νοέμβριο του 2008, ο κ. Σανιδάς ζητά από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Κρήτης να διενεργήσει έρευνα για τη συγκέντρωση επιπλέον στοιχείων για τη διάπραξη κακουργηματικών πράξεων όπως η απάτη σε βάρος του Δημοσίου από μέρους της Μονής, της άμεσης συνέργειας σε απάτη εκ μέρους δασικών υπαλλήλων και πραγματογνωμόνων, της ψευδούς βεβαίωσης εκ μέρους υπαλλήλων της δασικής υπηρεσίας και της ηθικής αυτουργίας σε ψευδείς βεβαιώσεις από πλευράς της Μονής.


Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν «εκρηκτικό» κλίμα στην Σητεία όπου η τοπική κοινωνία εμφανίζεται διχασμένη σε σχέση με την περιβόητη επένδυση.


Διαρκούσης της προκαταρκτικής έρευνας, τον Απρίλιο του 2009 γίνεται γνωστό ότι η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας βάζει «πάγο» στην επένδυση.

Τον Ιούνιο του 2009, με το πέρας της προκαταρκτικής έρευνας, συνεδριάζει η Ολομέλεια Εφετών Κρήτης προκειμένου-με βάση την παραγγελία Σανιδά-να αποφασίσει αν η περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης θα πρέπει να ανατεθεί σε ειδικό εφέτη ανακριτή.


Η συντριπτική πλειονότητα αποφασίζει ότι δεν χρειάζεται ειδικός εφέτης και έτσι η κύρια ανάκριση ανατίθεται σε τακτικό ανακριτή Χανίων.


Η κύρια ανάκριση ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2010. Μετά από μία αναβολή, η εκδίκαση της υπόθεσης ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή, 8 Ιουλίου και χθες εξεδόθη η αθωωτική απόφαση για τους οχτώ.



ΡΟΜΦΑΙΑ