Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Η ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ ΠΑΡΑΞΕΝΕΥΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΙΣ... "ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ" ΤΟΥ ΑΝΘΙΜΟΥ! ΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ.


Η γνωστή εκπομπή του ΣΚΑΪ "Σκάι τώρα" αναφέρθηκε στο κήρυγμα του Θεσσαλονίκης Ανθίμου, στο οποίο ο ιεράρχης καταδίκασε τις προκλητικές εμφανίσεις των γυναικών της εποχής μας. Ο τίτλος ειρωνικός και η Τσαπανίδου, χωρίς να σχολιάσει παραιτέρω έδειξε φανερά και ειρωνικά ότι παραξενεύτηκε!

Δηλαδή, τί περίμενε η εν λόγω παρουσιάστρια; Να προτρέψει ο Άνθιμος, εκ του Ιερού Βήματος του Αγίου Θεράποντα, τις γυναίκες να βγαίνουν με ξεκ*λα και να προκαλούν τους λιγούρηδες σε... μπανιστήρι;! Ή μήπως να προτρέπει τις γυναίκες να έρχονται στην εκκλησία με τη φούστα δἐκα πύχες πάνω απο το γόνατο; Είναι με τα καλά τους, για... φοράνε μπιτζάμες οι δημοσιογράφοι του ΣΚΑΪ;


Ώς απάντηση στην "παραξενιά" της Πόπης Τσαπανίδου θα δούμε, άν έκανε σωστά αυτήν την παρατήρηση ο κ. Άνθιμος και ποιά είναι η γνώμη των ΑΓΙΩΝ της Εκκλησίας μας καθώς και του ίδιου του ΧΡΙΣΤΟΥ, επί του θέματος.

Πρώτος ο Χριστός, κα. Τσαπανίδου, καταδίκασε την απρεπή εμφάνιση των γυναικών, όπως και την αναμενόμενη ηδονοβλεψία απο τα ...κάλη που αυτές προβάλλουν με αυτόν τον τρόπο. Κάντε κα Τσαπανίδου ένα κόπο και ανοίξτε το Ευαγγέλιο (εκτός απο τα συμβόλαια του ΣΚΑΪ) του Ματθαίου στο κεφάλαιο 5 και στίχο 28 για να διαβάσετε τί είπε ο Χριστός (και όχι ο Άνθιμος):


"Καθένας που βλέπει μια γυναίκα και την επιθυμεί, αυτός πλέον μοίχεψε μαζί της μέσα στην καρδιά του"


Χριστού, και όχι Ανθίμου λόγια κα Τσαπανίδου. Όποιος βλέπει μια γυναίκα -και τη βλέπει καλύτερα όταν αυτή ντύνεται προκλητικά- και την επιθυμεί ερωτικά, σύμφωνα με το Χριστό πάντα, διαπράττει με εκείνη μοιχεία στην καρδιά του (χωρίς να χρειαστεί δηλαδή να έρθει σε σεξουαλική επαφή μαζί της, μοιχεύει). Παράξενο; Απλώς ο κ. Άνθιμος έκανε μια υπενθύμιση αυτών που ο ίδιος ο Θεός είπε όταν ενανθρώπησε...

Τι λένε, όμως, για τη σεμνή εμφάνιση των γυναικών άλλοι Άγιοι της Ορθοδοξίας, οι οποίοι (τυχαίο- δεν νομίζω;) συμφωνούν με το Χριστό;

Ιδού:

"Γνώριζε ότι όσες ψυχές κάψει το άσχημο ντυσιμό σου θα τις ζητήσει ο Κύριος απο τα χέρια σου"
(Πατερικό απόφθεγμα, απο το βιβλίο "Ευλογημένο Καταφύγιο" του Φ. Κόντογλου)

"Η αιδώς προστατεύει την αγνότητα, όπως τα φύλλα προστατεύουν τον καρπό"
Άγιος Γρηγόριος


"Και μη μιμείσαι τις κοινές γυναίκες γιατί αυτές με τέτοια (απρεπή) αμφίεση πολλούς εραστές προσελκύουν. Και γιατί πολλοί απωλέσθησαν εξ αυτής της θεωρίας. Τι θα πάθω εγώ, λέει, αν μπεί σε πειρασμό κάποιος άλλος; (Αλλά) εσύ δίνεις την αφορμή με την αμφίεση, με το βλέμμα, με τις κινήσεις. Γι' αυτό ο Απόστολος Παύλος κάνει λόγο για την αμφίεση, για την ντροπή."


"Ού βούλομαι σεμνότητι λόγων καλλοπίζεσθαι, αλλά σεμνούς ποιήσαι τους ακούοντας"
Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος

"Αφού μια γυναίκα αγέρωχη ντύθηκε σκανδαλωδώς καλεί κοντά της αυτούς που θα τη δούν και είναι σαν να προσέφερε ένα ποτήρι γεμάτο δηλητήριο στους περαστικούς. Αδιάφορο άν κανείς δεν το ήπιε, αυτή όμως είναι ένοχος"
(Άγιος Ισίδωρος Πηλουσιώτης)

"Όταν φύγει η ντροπή απο τον άνθρωπο γίνεται πρόξενος πολλών κακών"
(Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος)


Και οι Αρχαίοι Έλληνες...

"Όταν η γυναίκα αποβάλλει το χιτώνα, αποβάλλει και την αιδώ"
Ηρόδοτος

"Η μυαλωμένη γυναίκα ούτε τον πύχη του χεριού της δεν αφήνει ελεύθερο για να τον βλέπουν δημόσια"
Πλούταρχος


"Το χρώμα της ντροπής είναι το ωραιότερο"
Ευριπίδης


Και λόγια γνωστών προσωπικοτήτων για τη γυναικεία αμφίεση:


"Οι γυναίκες έπαψαν να είναι γυναίκες έτσι όπως ντύνονται"
(Δημήτριος Φωτόπουλος, ηθοποιός)



"Με γυμνά σώματα οι άνθρωποι εμφανίζονται σε λαούς απολίτιστους. Την αναίδειαν ακολουθεί αχαλίνωτος γενετήσια ακολασία. Η γυμνότης των αγαλμάτων επεκράτησε στην Ελλάδα μετά την πτώσιν του πολιτισμού"
(Σ. Καλλιάφας, Καθηγητής Παν. Αθηνών, "Ο χαρακτηρισμός της εποχής μας", σελ. 37)


"Πρέπει να γνωρίζουμε ότι με τις ακρότητες μέχρι γυμνοτήτων στην αμφίεση, είναι βέβαιον ότι αμβλύνεται βαθμηδόν το ηθικόν αισθητήριον και η ψυχή δεν μένει αδιάφθορος"
(Μητροπολίτης Πατρών Νικόδημος Βαλληνδάς, "Θεομητορικά Μηνύματα", σελ. 481)


Και στατιστικές κα. Τσαπανίδου...


"Στην Αγγλία το 30% των βιασμών οφείλεται στην άσεμνη αμφίεση των γυναικών, λέει μια στατιστική"
(Περιοδικό, Τα Κρίνα)

Όλες αυτές οι πηγές προέρχονται απο φυλλάδιο του Αρχιμανδρίτη Ιγνατίου Καπνίση, το οποίο και δέχθηκε τις συγχαρητήριες επιστολές πολλών Ορθόδοξων Ιεραρχών και Ιερέων(Ιγνάτιος Δημητριάδος, Κασσανδρείας Συνέσιος, Μεταλληνός, Ζήσης, Χαλκίδος Χρυσόστομος), ακόμη και του Οικουμενικού Πατριάρχη. Δηλαδή, δεν είναι μόνο ο Άνθιμος, που όλοι εσείς οι δημοσιογράφοι έχετε βάλει στο στόχαστρο, υπέρ της σεμνής αμφίεσης των γυναικών.

Τα διαβάσατε αυτά καθόλου κα Τσαπανίδου; Προφανώς όχι. Γιαυτό άλλωστε παραξενευτήκατε απο τις δηλώσεις Άνθιμου, ο οποίος επανέλαβε απλά αυτά που υπαγορεύει η Εκκλησία μας. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

Συγγνώμη κα. Τσαπανίδου και άλλοι δημοσιογράφοι του ΣΚΑΪ, που είχατε ειρωνικό ύφος εκείνη τη στιγμή, αλλά η Εκκλησία μας δε θέλει έναν εκφυλισμένο κόσμο, ένα κόσμο με γυναίκες που μοναδική τους απασχόληση είναι η ερωτική πρόκληση των ανδρών (σα τα ζώα, ένα πράγμα), με αποχαυνωμένους παλληκαράδες, διαζύγια και βιασμούς. Το όραμά της για τον κόσμο είναι άλλο, κάτι το οποίο ουδέποτε θα κατανοήσετε άν δε μάθετε τι εστί Ορθοδοξία, και ας δηλώνετε Ορθόδοξοι Χριστιανοί καμιά φορά...


Προτού λοιπόν απορήσετε με τα λόγια του "αγαπημένου" σας, του Άνθιμου, μελετήστε. Και μετά τη μελέτη, πείστε μας με επιχειρήματα ότι οι απόψεις σας είναι πιό σωστές απο τα πιστεύω της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας μας...
ΑΝΑΝΕΩΣΗ: Με το συγκεκριμένο κήρυγμα ασχολήθηκαν και οι "φωστήρες" του Πολύ Μπλα Μπλα (πράγματι απο μπλα μπλα πολύ και απο ουσία τίποτα)! Μάλιστα μια μελαχρινή κυρία της παρέας, της οποίας και αγνοώ το όνομα (σιγά το πράμα! Δεν είναι δα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας) , σχολίασε ειρωνικά ότι ο Άνθιμος γνωρίζει απο... μόδα αφού αναλύει τα είδη της φούστας! Επίσης, η απόφοιτος του Χάρβαρντ κα Φαίη Σκορδά συσχέτισε τις μινι φούστες με τα πολυτελή άμφια των Αρχιερέων... Που τους βρήκε πάλι το ALTER και τους ταϊζει τέτοιους Λάρρυ Κινγκ της Ελληνικής δημοσιογραφίας; Άς ασχοληθούν καλύτερα με το μαλλί της Κάρτσωνα και ας αφήσουν την Ορθοδοξία ήσυχη, αφού οι άνθρωποι είναι παντελώς αστοιχείωτοι...