Σάββατο, 7 Μαρτίου 2009

Ο ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ Ο ΤΗΡΩΝ. ΤΟ ΔΙΑ ΤΩΝ ΚΟΛΛΥΒΩΝ ΘΑΥΜΑ

O Άγιος Θεόδωρος ο Τήρων ή Θεόδωρος Αμασείας είναι άγιος της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Έδρασε στα χρόνια των αυτοκρατόρων Μαξιμιανού και Μαξιμίνου Β΄ (286-305μ.Χ και 307- 313μ.Χ.) και ονομάστηκε Τήρων λόγω της ένταξής του στο σώμα των νεοσυλλέκτων της Ρωμαϊκής λεγεώνας (tiro στα λατινικά σημαίνει νεοσύλλεκτος). Η μνήμη του εορτάζεται στις 17 Φεβρουαρίου.

Ο βίος του
Νεανική ηλικία


Δεν γνωρίζουμε πολλά για τα νεανικά χρόνια του Αγίου. Γνωρίζουμε ότι γεννήθηκε στην Αμάσεια, πόλη κτισμένη κοντά στον Ίρι ποταμό της προς Πόντου Καππαδοκίας. Ιδιαίτερη πατρίδα του ήταν το χωριό Χουμιάλα. Την εποχή που ο Διοκλητιανός επιχειρούσε με έδρα τη Νικομήδεια την αναδιοργάνωση του κράτους διενήργησε διωγμούς με αποτέλεσμα πολλοί Χριστιανοί να εγκαταλείπουν την περιοχή της Αμάσειας, να γίνονται κρυπτοχριστιανοί, να πιστεύουν στα είδωλα ή αν δεν μεταστρέφονταν να βασανίζονται ένεκα της πίστεως τους. Αλλά και ο Λικίνιος παρότι αρχικά τήρησε το σύμφωνο της Ανεξιθρησκείας εν συνεχεία άρχισε διωγμούς κατά των Χριστιανών. Έτσι ο Θεόδωρος, διαμόρφωσε την άποψη, πως ο Χριστιανός έπρεπε να δίνει τη ζωή του για την πίστη του και να μην τη κρύβει.


Τους λόγους που οδήγησαν τον Θεόδωρο να καταταγεί στο στρατό δεν τους γνωρίζουμε. Γνωρίζουμε όμως πως σύντομα ξεχώρισε στην λεγεώνα για την ανδρεία του. Αφορμή να γίνει γνωστός για τη ανδρεία του στάθηκε η βοήθεια που έδωσε σε κάποια πλούσια γυναίκα και τους κατοίκους μίας περιοχής εξαιτίας ενός γιγάντιου φιδιού
[1] το οποίο τους τρομοκρατούσε. Έτσι προσευχόμενος έψαξε το φίδι και όταν το συνάντησε εκτόξευσε εναντίον του ακόντιο, τραυματίζοντας το θανάσιμα.

Ομολογία της θρησκευτικής του ταυτότητας


Την εποχή του Θεοδώρου είχε αρχίσει να εφαρμόζεται το διάταγμα των Διοκλητιανού περί θυσιών στους εθνικούς Θεούς και λατρείας του Αυτοκράτορα. Ο Θεόδωρος ως χριστιανός όμως αρνήθηκε να λάβει μέρος σε αυτές. Ο Βρύγκας ως επικεφαλής του τάγματός του τον κάλεσε σε απολογία και τότε ομολόγησε πως είναι Χριστιανός.
Ο Βρύγγας βλέποντας ότι οι προσπάθειές του να τον μεταπείσει αποτύγχαναν, του έδωσε χρόνο να το ξανασκεφτεί. Ο ίδιος τον χρόνο που είχε τον χρησιμοποίησε για να ενισχύσει τους Χριστιανούς του τάγματος, ώστε να μην αλλαξοπιστήσουν ή φοβηθούν από τα βασανιστήρια που ανέμενε να περάσει, μετά τη δεύτερη ακρόαση. Όμως δεν έμεινε μόνο σε αυτό. Ο ίδιος κατέστρεψε το ξύλινο είδωλο της Θεάς Ρέας που βρισκόταν στο ναό της πόλης. Ο Κρονίδης, ένας υπηρέτης του ναού, είδε το σκηνικό και το διεμήνυσε στον τοπικό άρχοντα Πόπλιο. Ο Θεόδωρος αμέσως κλήθηκε σε απολογία για τη μεγάλη ασέβεια. Ο Θεόδωρος απολογήθηκε πως το έκανε θέλοντας να διαπιστώσει αν όντως η θεά ήταν αληθινή. Αυτό που διαπίστωσε όμως ήταν ότι πρόκειται περί ενός απλού αψύχου πράγματος.


Το μαρτύριο του Θεοδώρου


Μετά τα γεγονότα αυτά ο τοπικός άρχοντας αμέσως διέταξε να τον μαστιγώσουν. Τον έφερε πάλι μπροστά του λέγοντας πως αν ασπασθεί τον θεό του όλα θα τελειώσουν. Ο Θεόδωρος άμεσα διεμήνυσε τη σταθερότητα της πίστης του και πως δεν φοβάται να μαρτυρήσει επειδή δεν είναι δειλός. Έτσι έδωσε εντολή να τον ρίξουν στη φυλακή χωρίς τροφή και νερό. Το βράδυ όμως ο
Χριστός εμφανίστηκε μπροστά του δίνοντας του τη δύναμη, ενώ άγγελοι, έψαλλαν μέσα από το κελί του, με αποτέλεσμα οι φύλακες να νομίσουν πως φίλοι του Θεοδώρου πήγαν να τον βοηθήσουν να δραπετεύσει.Ο Πόπλιος τελικώς θέλησε να του ξαναδώσει μια ευκαιρία, όμως ο Θεόδωρος ήταν ανένδοτος. Έτσι διέταξε να τον κρεμάσουν με ανάποδη φορά και να κόψουν τις σάρκες του με κοφτερά σίδερα, ένα ιδιαίτερα γνωστό για την εποχή βασανιστήριο. Η προσπάθεια που κατέβαλαν από το βασανιστήριο απέτυχε. Ο Θεόδωρος δεν έσπασε και αντ'αυτού ο παρευρισκόμενος λαός έπαιρνε δύναμη από τη θάρρος και την αντοχή του Θεοδώρου. Βλέποντας αυτό ο Πόπλιος διέταξε να τον ρίξουν στο καμίνι, όπου και θανατώθηκε. Η ημερομηνία της κοίμησής του, ήταν 17 Φεβρουαρίου.


Το δια κολλύβων θαύμα


Όταν ανέβηκε στον θρόνο ο Ιουλιανός ο Παραβάτης, πραγματοποίησε μεγάλο διωγμό κατά των χριστιανών. Γνωρίζοντας το τυπικό των χριστιανών για τη νηστεία και θέλοντας να ταλαιπωρήσει ακόμα περισσότερο τους Χριστιανούς κάλεσε τον έπαρχο της
Κωνσταντινούπολης και του είπε να αποσύρει από την πόλη τα τρόφιμα που ήταν νηστίσιμα, υποχρεώνοντας τους χριστιανούς είτε να μη νηστεύσουν, είτε να μείνουν νηστικοί. Έτσι και έγινε. Τότε σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση εμφανίστηκε μπροστά στον Ευδόξιο (360-370μ.Χ.), ο Θεόδωρος ο Τήρων και του είπε «σύναξε το ποίμνιο του Χριστού και δώσε εντολή, κανένας Χριστιανός να μην αγοράσει τίποτα από όσα πουλιούνται διότι όσα πωλούνται στην αγορά είναι μιασμένα αφού με εντολή του βασιλιά έχουν μιανθεί από αίμα ειδωλόθυτων ζώων, και αναπλήρωσε τις ελλείψεις αυτών, χορηγώντας κόλλυβα». Έτσι οι κάτοικοι της Πόλης όλη την εβδομάδα έφαγαν κόλλυβα. Από τότε μέχρι και σήμερα εορτάζεται την πρώτη εβδομάδα της Μεγάλης

Τεσσαρακοστής το θαύμα αυτό.


Εορτή


17 Φεβρουαρίου, κοίμηση


Α΄ Σάββατο μεγάλης Τεσσαρακοστής, Δια Κολλύβων Θαύμα


Αγιογραφία


Ο Άγιος Θεόδωρος ο Τήρων εμφανίζεται σε τεσσάρων ειδών μορφές σε αγιογραφίες. Είτε μόνος με στρατιωτική στολή, είτε αντιμετωπίζοντας ένα φίδι-δράκο και μαζί με τον Άγιο Θεόδωρο τον Στρατηλάτη όρθιοι ή πάνω σε άλογα. Πάντα φέρει στρατιωτική στολή.


ORTHDOX WIKI

ΑΝ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΔΕ ΜΑΘΕΙ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΕΙ ΤΟΝ ΟΡΓΑΣΜΟ ΤΗΣ ΘΑ ΣΚΑΣΕΙ!

Είπαμε να υπάρχει κάποια κατάντια στην ελληνική τηλεόραση απο τους μεγάλους τηλεοπτικούς εκμαυλιστές του έθνους μας, αλλά όχι και έτσι.Σήμερα, 7 Μαρτίου του 2009, του Αγίου Θεοδώρου του Τύρωνος η αξιοσέβαστη κατά τα άλλα κ. Αλιμπέρτη είχε θέμα με τον κ. Ασκητή, το γνωστό σεξολόγο, '' Εκπαιδεύστε το γυναικείο οργασμό''!Αντί να κάτσουν να ασχοληθούν σα Χριστιανοί Ορθόδοξοι (σ'αυτήν την κοινωνία) με το βίο και την εορτή του αγίου Θεοδώρου του Τύρωνος, του κοσμήτορα του πανθέου των Αγίων του Παραδείσου, κάθονται και μας ζαλίζουν με τις αηδιαστικές τους μπαρούφες. Το ''μη καλέ, μας βλέπουν και παιδιά τέτοια ώρα που είναι'' πάει και αυτό, χάθηκε......Δηλαδή τα παιδιά μας μόνον αν ακούσουν βρισιές θα... πειραχτούν, τα άλλα δε τους βλάπτουν;;;;Τέλος πάντων, η κατρακύλα δεν έχει σταματημό και η κατηφόρα εμπόδιο.... Πάμε προς την καταστροφή και προς την ολική διάλυση και ηθική-κοινωνική αποδιοργάνωση και η αποτελμάτωση μας έχει πνίξειΚύριε Ελέησον και Άγιε του Θεού Θεόδωρε πρέσβευε υπέρ ημών.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Την Κυριακή 8 Μαρτίου στις 11:30 το πρωί ο Πατριωτικός Ελληνικός Σύνδεσμος με αφορμή τη συμπλήρωση 95 ετών από την ανακήρυξη της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου διοργανώνει με την συμμετοχή βορειοηπειρωτικών συλλόγων και άλλων φορέων ανοικτή εκδήλωση στην κεντρική πλατεία της Λάρισας. Απαιτούμε εδώ και τώρα Αυτονομία, λευτεριά στην Βόρειο Ήπειρο και σεβασμό στα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών αδελφών μας. Γίνεται γνωστό από τους διοργανωτές ότι μετά το τέλος των ομιλιών θα ακολουθήσει πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΙΑΣΟΝΑΤην Κυριακή 8 Μαρτίου ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης θα επισκεφθεί τον Βόλο, όπου θα έχει συναντήσεις με τοπικούς φορείς και θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στα ΜΜΕ.Το αναλυτικό του πρόγραμμα, έχει ως ακολούθως:13:00 Συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο VOLOS PALACE (Ξενοφώντος & Θρακών).13:30 Ομιλία στο ξενοδοχείο VOLOS PALACE στην αίθουσα «Θεσσαλία».
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

Ο Π. ΕΦΡΑΙΜ ΠΟΥ 'ΕΧΕΙ OFF SHORE' ΕΙΝΑΙ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ. Ο ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ 15-20.000 € ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΖΕΙ 'ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ' ΤΙ ΕΙΝΑΙ;

Ο ΜΙΚΡΟΣ ΑΝΤΡΕΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ, ΝΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ! ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΚΥΡΙΕ!

Μετά από πολλούς μήνες μάχης με τον καρκίνο ο μικρός μας Αντρέας Χαράλαμπος βγήκε ΝΙΚΗΤΗΣ.

Σήμερα η Αξονική ήταν ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΗ και οι γιατροί είπαν πως “η περιπέτεια τελείωσε”.

Σε ευχαριστούμε Κύριε!

ΑΝΤΙΑΙΡΕΤΙΚΟΝ ΕΓΚΟΛΠΙΟΝ