Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

"ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ. Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΚΑΙ Ο... ΠΑΠΑΣ.

Είναι πραγματικά γνώρισμα της δημοκρατίας

δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης σε μια ευνομούμενη κοινωνία. Όμως δυστυχώς είναι το μόνο που δεν βλέπουμε στον κόλπο της ιεράς συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου να συμβαίνει. Να το πω φίμωση, να το πω λογοκρισία , δεν ξέρω πως να το χαρακτηρίσω.


Ειλικρινά λίγο με ενδιαφέρει αν θα έρθει ή όχι ο πάπας στην Κύπρο ως εθνοσωτήρας για να μας ‘λύσει’ το εθνικό μας πρόβλημα . Δεν θα ασχοληθώ και πολύ με αυτό.


Απαγορεύει, ο κατά τα άλλα αγαπητός μας Αρχιεπίσκοπος, την αντίθετη άποψη σε ποιους ; σε επισκόπους, όχι σε απλούς παπάδες αλλά σε αρχιερείς. Από ότι ξέρω και αυτός επίσκοπος είναι σαν τους άλλους απλώς προεδρεύει στην ιερά σύνοδο κ.λ.π Δεν έχει καμία δικαιοδοσία να απαγορεύει την έκφραση αντίθετης άποψης και ούτε να διατάσσει ή να καλεί σε σιωπή αρχιερείς. Μήπως είναι αυτή η δημοκρατία που πριν δυο μέρες μίλησε ότι υπάρχει; Δημοκρατία είναι όταν όλοι συμφωνούν μαζί του; Κάτι μου θυμίζει αυτό αλλά τι; Και λέει να δείξουμε ευγένεια, μήπως είπε κανείς ότι ο μητροπολίτης Αθανάσιος θα του ρίξει καν΄αυγό του πάπα ; Απλώς δεν θα πάει στην υποδοχή του πάπα. Τι να γίνει δηλαδή. Από τη στιγμή που τον ονόμασε αιρετικό ο αρχιεπίσκοπος, ο μητροπολίτης Πάφου (κακοδοξίες του πάπα) θα τολμήσουν να συμπροσευχηθούν. Εξ όσων γνωρίζω οι ιεροί κανόνες λένε ότι όποιος ιερέας ή αρχιερέας συμπροσευχηθεί με αιρετικό καθαιρείται. Μήπως θα αυτοκαθαιρεθούν; Είμαι περίεργος να δω.


Πληροφορήθηκα ότι απείλησε πέντε επισκόπους ότι αν δεν παραστούν στην υποδοχή του πάπα θα τους αποβάλει για ένα χρόνο από την ιερά σύνοδο. Αυτό είναι τιμωρία; Ειδικά για τον μητροπολίτη Αθανάσιο νομίζω ότι του κάνει και χάρη. Με τόσα που έχει στο κεφάλι του, τις επισκέψεις σε σχολεία, ιδρύματα, εξομολογήσεις… ίσως ηρεμήσει και λίγο. Μήπως καταφέρουμε και εμείς να τον ‘εκμεταλλευόμαστε’ περισσότερο. Όχι να τον χαίρεται ο πάπας!


Για να αντιλήφθητε τι οργασμός εξωραϊσμού των περιοχών από όπου θα περάσει ο πάπας υπάρχει θα σας αναφέρω ένα περιστατικό που μου συνέβη το περασμένο Σάββατο. Πήγα στην Πάφο και πέρασα να προσκυνήσω τον τόπο που μαστιγώθηκε ο Απόστολος Παύλος και είδα με έκπληξη μου περιφραγμένο με κάγκελα τον χώρο. Πετάχτηκα πάνω από τα κάγκελα η αλήθεια να λέγεται και με φώναξε ο φύλακας. Και όταν τον ρώτησα πως βρέθηκαν αυτά τα κάγκελα, μου είπε, ‘μα δεν άκουσες ότι θα έρθει ο πάπας;’ Και λέω άμα είναι έτσι, να τον περάσουν και μέσα από τη Λεμεσό μήπως και φτιάξουν κανένα δρόμο που είναι γεμάτοι λακκούβες.


Όσο για το ότι θα μιλήσει στους ηγέτες της Ευρώπης για την Κύπρο ήρθε δεύτερος. Εδώ τους επισκόπους του δεν μπορεί να ελέγξει με όλα αυτά τα σκάνδαλα παιδεραστίας (που ο ίδιος νομίζω δεν φταίει) και θα μας λύσει εμάς το πρόβλημά μας; Η επόμενη κίνηση ποια θα είναι , μήπως να καλέσουμε το Δαλάι Λάμα ή ξέρω’ γω κανένα αρχιμουφτή. Πού πάμε; Θα έρθει ο αλάθητος πάπας να μας βρει τα λάθη μας; Και πως είναι αλάθητος αφού παραδέχθηκε λάθη και ζήτησε συγνώμη από το Βυζάντιο για τους Καθολικούς σταυροφόρους, για την ανοχή της σφαγής των Εβραίων από τους Ναζί. Μας κοροϊδεύουν κανονικά; Ο πάπας Βενέδικτος είπε και το αμίμητο όταν εξελέγη πάπας ότι ‘σωτηρία μόνο στην Καθολική εκκλησία υπάρχει’. Ουδείς άλλος σώζεται. Δηλαδή εμείς την βάψαμε; Ο κινέζος που ζει στο χωριό του απομακρυσμένος από το πολιτισμό χωρίς να ακούσει για Χριστό φταίει; Υπάρχει μεγαλύτερη πλάνη να θεωρείς τον εαυτό σου αλάθητο;


Και το επιχείρημα , ότι οι καθολικοί είναι κατά πολύ περισσότεροι σε αριθμό άρα σωστοί δεν στέκει. Πήγατε ποτέ σε εκκλησία τους; Μείωσαν την ώρα της λειτουργίας τους σε μια-μιάμιση ώρα για να έρχεται κόσμος , για να μη βαριέται και κατάφεραν να την αδειάσουν περισσότερο. Σάμπως με το ζόρι πας στην εκκλησία και σου μειώνουν την ώρα για να μείνεις. Εδώ στην Γαλλία μετατρέπουν εκκλησίες σε ντισκοτέκ, μπαρ… Πνευματικότητα μηδέν. Πήγα σε εκκλησία τους στο Παρίσι από περιέργεια και στην είσοδο πωλούσαν Ορθόδοξες εικόνες , της Παναγίας της ελεούσας, της βρεφοκρατούσας, την φιλοξενία του Αβραάμ κ.λ.π Δηλαδή αυτοί κάτι θέλουν από εμάς αλλά ο εγωισμός τους δεν τους αφήνει να το παραδεχθούν.


Το ομολογώ ειδικός δεν είμαι , τα βλέπω από διαφορετική ματιά από ένα Θεολόγο π.χ και ούτε φανατικός είμαι. Και κακίζω τις πράξεις αποδοκιμασίας προς τον πάπα από όπου και να περάσει, αλλά όχι και να του στρώσουμε χαλί και να τον περιμένουμε ως Μεσσία. Και να έχουμε και τον Αρχιεπίσκοπό μας με τον πέλεκυ έτοιμο για καρατόμηση.


Νέαρχος Παναγή , Λεμεσός


Απόψεις για τη Μονή Βατοπαιδίου

ΑΚΤΙΝΕΣ