Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Δελτίο Τύπου του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών

Με πανηγυρική δοξολογία και κατάθεση στεφάνου εορτάζεται την προσεχή Κυριακή 15 Φεβρουαρίου και ώρα 12 μ., η επέτειος των 95 ετών από την ανακήρυξη της Αυτονόμου Πολιτείας της Βορείου Ηπείρου το 1914.

Όπως είναι γνωστό, το Φεβρουάριο του 1914 οι Βορειοηπειρώτες, αρνούμενοι να υπαχθούν στο νεότευκτο αλβανικό κράτος, επαναστάτησαν, ανακήρυξαν στο Αργυρόκαστρο την Αυτόνομο Πολιτεία της Βορείου Ηπείρου και σχημάτισαν Κυβέρνηση με Πρόεδρο τον Γεώργιο Χρ. Ζωγράφο και μέλη τους Μητροπολίτες Δρυϊνουπόλεως Βασίλειο, Κορυτσάς Γερμανό και Κονίτσης Σπυρίδωνα.

Αποτέλεσμα του Αυτονομιακού Αγώνα ήταν το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας (17-5-1914), που υπογράφηκε από τις κυβερνήσεις των Μεγάλων Δυνάμεων, της Αλβανίας και της Βορείου Ηπείρου και παρείχε καθεστώς Αυτονομίας στους Νομούς Αργυροκάστρου και Κορυτσάς.
Είναι σήμερα επιτακτική ανάγκη, ενθυμούμενοι τον ηρωισμό και την αυτοθυσία των Βορειοηπειρωτών του 1914, να τιμήσουμε όπως αξίζει τους ήρωες του 1914 και να γνωρίσουν οι νεότερες γενιές των Ελλήνων τους μεγάλους αγώνες του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού για να παραμείνουν Έλληνες στις πατρογονικές μας εστίες.

Ο Ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου δεν μπορεί να συρρικνωθεί και να χαθεί σήμερα σε καιρό ειρήνης και δημοκρατίας. Πρέπει σύσσωμος ο Ελληνισμός να διατρανώσει με την παρουσία του στη σημαντική αυτή εκδήλωση μνήμης και τιμής την απόφαση μας να παραμείνουμε και να αναγεννηθούμε στις πατρογονικές μας εστίες με ελευθερία και ασφάλεια, διατηρώντας τα ήθη και τα έθιμα της Βορειοηπειρωτικής Κοινότητας με εφαρμογή των Διεθνών Συνθηκών και του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας του 1914, για τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό.


Η εκδήλωση, την οποία, όπως κάθε χρόνο, διοργανώνει ο Σύλλογος Βορειοηπειρωτών, θα αρχίσει με Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Καρύτση και ώρα 12 μ. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτου.

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ