Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙ: "ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΚΑΝΔΑΛΟ"


"Πριν λίγες μέρες η "Romfea.gr" έγραψε, ότι είναι ανύπαρκτο το σκάνδαλο της Μονής Βατοπαιδίου, ένα δημοσίευμα το οποίο επιβαιβεώθηκε στο έπακρο από μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής.


Συγκεκριμένα, διαβάσαμε την συνέντευξη του βουλευτή Σάββα Αναστασιάδη, μέλους της αρμόδιας Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή για το Βατοπαίδι, που παραχώρησε στην εφημερίδα «Καρφίτσα» της Θεσσαλονίκης (18-6-2010) ότι, η υπόθεση του Βατοπαιδίου «δεν είναι σκάνδαλο» και ότι το όλο θέμα είναι «μια συνηθισμένη υπόθεση».



Ο κ. Αναστασιάδης λέει συγκεκριμένα ότι: «Η ΝΔ παρέλαβε αυτήν την υπόθεση στο σημείο που οι κάτοικοι της Ξάνθης και της Ροδόπης είχαν ξεσηκωθεί και ζητούσαν να επιστραφούν τα 25.000 στρέμματα παραλίμνιων εκτάσεων αλλά και η λίμνη που είχαν δοθεί στη Μονή Βατοπαιδίου με τις αποφάσεις Δρυ και Φωτιάδη.



Τότε η κυβέρνηση της ΝΔ σκέφτηκε ότι αυτό το θέμα πρέπει να λυθεί. Δεν είχε χρήματα, αφού ήδη είχαν δοθεί οι κυριότητες αυτών των περιοχών στη Μονή, να τα αγοράσει και αποφάσισε να εφαρμόσει τη μέθοδο των ανταλλαγών που είναι νόμιμη.



Άλλωστε η Μονή είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. Υπήρχε δηλαδή μια κυβερνητική απόφαση και καταφύγαμε στη μέθοδο των ανταλλαγών».



Δηλαδή σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Αναστασιάδη, αλλά και για όποιον έχει κοινό νου, φαίνεται ότι η τότε Κυβέρνηση έδωσε λύση σε ένα θέμα που δημιουργούσε εντάσεις στην περιοχή.



Οι ανταλλαγές ήταν θέμα κυβερνητικού χειρισμού και δεν ήταν σε καμία περίπτωση επιλογές των Βατοπαιδινών Μοναχών, όπως διοχετεύτηκε στον τύπο με την γνωστή διαδικασία.



Σε Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ημερομηνίας 8/3/2006 αναφέρονται χαρακτηριστικά τα εξής: «Με τον τρόπο αυτό (με τις ανταλλαγές) και μετά από συντονισμένους κυβερνητικούς χειρισμούς δόθηκε λύση σε ένα από τα σημαντικότερα θέματα που αφορούσαν τους Νομούς Ξάνθης και Ροδόπης και αποτέλεσαν αιτία κοινωνικής έντασης στην περιοχή».



Ο κ. Αναστασιάδης μιλάει ξεκάθαρα: «Κατά τη δική μου άποψη δεν υπάρχει σκάνδαλο. Είναι μια συνήθης υπόθεση. Μπορεί να έχει μια κινητικότητα και σε ορισμένες περιπτώσεις μια υπερβολή, ωστόσο στη βάση της στηρίζεται σε νομικό πλαίσιο. Αυτά που έγιναν δεν είναι αυθαίρετα. Ο υπουργός που δέχτηκε τη γνωμοδότηση του νομικού συμβουλίου του κράτους δεν παρανόμησε. Εν πάσει περιπτώσει αν η σημερινή κυβέρνηση πιστεύει ότι το νομικό συμβούλιο είναι άχρηστο ας το καταργήσει. Να δούμε τότε ποιοι θα συμβουλεύουν τότε τους υπουργούς για κάθε θέμα που θα προκύπτει… Δεν είναι όμως σκάνδαλο με την έννοια ότι έγινε κάτι παράνομο, ξεπουλήθηκε η γη, ότι υπάρχει «μαύρο» χρήμα ή ότι πήραν οι πολιτικοί χρήματα. Δεν βρέθηκε ούτε ένα ευρώ που να έχει κινηθεί προς αυτές τις κατευθύνσεις».



Η Μονή Βατοπαιδίου όπως πολύ καλά ανέφερε και ο κ. Αναστασιάδης είνα νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου.



Όπως δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε ένα Δήμο γιατί με κάποιες νόμιμες ενέργειες και δραστηριότητες αποφέρει ωφέλη για τους δημότες του και που από τα ωφέλη αυτά δεν κερδίζει τίποτα ο Δήμαρχος, ούτε μπορούμε να κατηγορήσουμε τη Μονή Βατοπαιδίου ή τον Ηγούμενό της για τις δραστηριότητες που επέδειξε.



Εξάλλου οι ειδικοί από την «Επιτροπή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομη Δραστηριότητα» που κατέθεσαν στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής είπαν ότι δεν «προέκυψε πιθανότητα αδικήματος ενεργητικής δωροδοκίας στην υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου», ότι «δεν υπάρχει τίποτε μεμπτό, τίποτε παράνομο, καμία δωροδοκία».





Τώρα δεν είναι άξιο απορίας, γιατί να βρίσκεται στην επικαιρότητα μία υπόθεση για δύο περίπου χρόνια; Μήπως συμφέρει κάποιους; Μήπως το Βατοπαίδι χρησιμεύει ως μέσο για να πλήξει ο κάθε πολιτικός τον αντίπαλό του;



Κάποιοι μάλιστα προσπαθούν να διαβάλλουν συνεχώς τον Ηγούμενο της Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ για δικά τους προσωπικά ωφέλη.



Τέλος, πληροφορίες αναφέρουν, ότι προσπαθούν να μεταφέρουν παραπλανητικές πληροφορίες ακόμη και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο."



ΡΟΜΦΑΙΑ