Δευτέρα, 22 Δεκεμβρίου 2008

Μνημόσυνο για τους μαχητές της αντιστασιακής οργανώσεως «Χ»

Την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2008 στις 12 το μεσημέρι ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Μαχητών και Φίλων της Εθνικής Αντιστασιακής Οργανώσεως «Χ» τέλεσε μνημόσυνο στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου στην πλατεία Καρύτση για την ανάπαυση των ψυχών των πεσόντων μαχητών της οργάνωσης κατά την περίοδο ‘41-‘44 και του Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα - Διγενή.

Παρά τις δυσκολίες των ημερών η προσέλευση ήταν συγκινητική. Παρόντες αρκετοί μαχητές, φέροντας τα παράσημα που τους έδωσε η Πατρίδα για τις υπηρεσίες τους προς Αυτή, την κρίσιμη περίοδο 1941-1944, όπου δοκιμάστηκε σκληρά η Ελευθερία του Έθνους. Μετά το πέρας της λειτουργίας, εκφωνήθηκε λόγος από τον γνωστό συγγραφέα κ. Μάνο Χατζηδάκη. Ιδιαιτέρας αξίας ήταν και ο χαιρετισμός του πατρός Γεώργιου, υιού μαχητού της «Χ».

Το Προσκλητήριο Νεκρών εκφωνήθηκε από τον αντιπρόεδρο του Συνδέσμου κ. Βασίλειο Πρωτόπαπα.

Στην συνέχεια οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν, με το ιστορικό λάβαρο της «Χ» (από την Μάχη του Θησείου) επικεφαλής, στο κτίριο του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσού όπου εκεί πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνου. Κατά την διάρκεια της Γερμανο-Ιταλικής κατοχής, το κτίριο επιτάχθηκε και λειτούργησε ως Στρατοδικείο. Εκεί μαρτύρησαν πολλοί Έλληνες, μεταξύ των οποίων αρκετά μέλη της «Χ».
Στεφάνια κατέθεσαν οι:
Νίκος Φιδέλης (Πολιτιστικός Σύλλογος «Αθηνά»), Δημήτρης Ζαφειρόπουλος(εφημερίδα «Ελεύθερος Κόσμος»), Στ.Τζανετάκου (Πατριωτικός Σύνδεσμος Αθηνών «Ιωάννης Καποδίστριας»), Ιωάννης Γιαννάκενας (εκδόσεις «Πελασγός»), Βασίλειος Πρωτόπαπας («Ελληνική Ενότητα»), Β.Παναγάκος (Κ.Α.Π.Α.) και τέλος ο πρόεδρος και συμμαχητής του Γεωργίου Γρίβα Βασίλειος Κουρουπός για τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Μαχητών και Φίλων της Εθνικής Αντιστασιακής Οργανώσεως «Χ».

Η σεμνή αυτή εκδήλωση έκλεισε με τους ύμνους της «Χ» και του Έθνους.
14.12.2008: Μνημόσυνο στον Άγιο Γεώργιο Καρύτση για τους πεσόντες μαχητές της αντιστασιακής οργανώσεως «Χ».
14.12.2008: Ο Βασίλειος Κουρουπός, πρόεδρος του Συνδέσμου και συμμαχητής του Γεωργίου Γρίβα.

14.12.2008: Ο Δημήτρης Ζαφειρόπουλος, εκδότης της εφημερίδας «Ελεύθερος Κόσμος», καταθέτει στεφάνι.


14.12.2008: Το κτίριο του «Παρνασσού», γερμανικό στρατοδικείο επί Κατοχής, στο οποίο μαρτύρησαν πολλοί μαχητές της «Χ».
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

Η ώρα της συμπαράστασης


Η απάντηση της Μάνης στις προκλήσεις των ημερών.


Ανακοίνωση της εφημερίδας Αδούλωτη Μάνη

Τα γεγονότα είναι λίγο - πολύ γνωστά και τραγικά. Ο καθένας μας δίνει, βάσει των δεδομένων που έχει αλλά και των απόψεών του, την δική του ερμηνεία για όλο αυτό το σκηνικό καταστροφής που στήθηκε για πολλές μέρες σε όλη σχεδόν την χώρα, «πάνω» απ’ τον αδικοσκοτωμένο έφηβο Αλέξη, στα Εξάρχεια, στο κέντρο της Αθήνας, το Σαββατόβραδο της 6ης Δεκεμβρίου. Ο κατηγορούμενος αστυνομικός και πρωταγωνιστής του επεισοδίου, ήταν ο συμπατριώτης μας Επαμεινώνδας Κορκονέας (απ’ το Εξωχώρι της Έξω Μάνης).


Ήδη προφυλακισμένος, και ενώπιον της Δικαιοσύνης θα αντιμετωπίσει ένα βαρύ κατηγορητήριο (άσχετα αν αποδειχθεί ή όχι ότι ο πυροβολισμός του είχε ή δεν είχε στόχο το 15χρονο παλικάρι, αλλά να υπήρξε τελικά εξοστρακισμός της σφαίρας). Ο 37χρονος άτυχος συμπατριώτης μας, βιοπαλαιστής, με σοβαρά οικογενειακά και οικονομικά προβλήματα, φαίνεται να τελείωσε την επαγγελματική του σταδιοδρομία στο σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, δεν δικαιούται φυσικά καμία σύνταξη ή αποζημίωση για τα εννιά χρόνια που υπηρέτησε στην ΕΛ.ΑΣ. και βεβαίως θα στερήσει ποιός ξέρει για ποιό χρονικό διάστημα και την φυσική του παρουσία στο πλευρό τής οικογένειάς του. Πίσω του όμως υπάρχει μια σύζυγος -επίσης Μανιατοπούλα, από χωριό της Έξω Μάνης- η οποία δεν εργάζεται και τρία ανήλικα τέκνα - επτά, πέντε και τεσσάρων ετών!


Τώρα λοιπόν η «Αδούλωτη Μάνη» κρίνει πως είναι η δική μας ώρα. Και οι δικές μας ευθύνες. Όλων των όπου γης Μανιατών και Μανιατισσών, όλων των ευαίσθητων Ελλήνων. Τα παιδιά της οικογένειας Κορκονέα είναι τα δικά μας παιδιά, είναι τρία Μανιατόπουλα, τρία Ελληνόπουλα που δεν φταίνε σε τίποτα. Τρία ανήλικα Μανιατόπουλα που πρέπει να αγκαλιάσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΣ για να μεγαλώσουν με αγάπη και στοργή, περήφανα και μανιάτικα, κι απ' ότι μάθαμε θα βρεθούν στην πατρώα γη μας. Μέλημά μας αυτό να γίνει με τους καλλίτερους όρους. Τουλάχιστον να μην προβληματιστεί η Μητέρα τους για το ψωμί και το γάλα τους. Μπροστά μας είναι Άγιες ημέρες.


Δεν σκεφτήκαμε τίποτα καλλίτερο απ' την πρωτοβουλία να ανοίξουμε έναν τραπεζικό λογαριασμό, στην Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ, κατάστημα Γυθείου), την 17η Δεκεμβρίου 2008, λογαριασμό που θα καταργηθεί σε τριάντα μέρες, την 15η Ιανουαρίου 2009, οπότε και την επομένη, Παρασκευή 16η Ιανουαρίου 2009, θα παραδώσουμε την επιταγή στην οικογένεια, στα χέρια της μητέρας, το όποιο συνολικό ποσό καταθέσει η αγάπη και η ευαισθησία σας. Στο διάστημα αυτό καμία ανάληψη χρημάτων φυσικά δεν θα γίνει από κανέναν και το καταργηθέν βιβλιάριο (ή τα βιβλιάρια) ταμιευτηρίου της ΕΤΕ (τα οποία θα μπορεί φυσικά όποιος επιθυμεί να ελέγξει οποιαδήποτε στιγμή), την 16η Ιανουαρίου 2009 θα παραδοθούν κι αυτά στην δοκιμαζόμενη οικογένεια Κορκονέα. Στο λογαριασμό ΕΤΕ -που ανοίχθηκε στο όνομα του εκδότη μας Γεωργίου Π.Δημακόγιαννη, του εκλεκτού συμπατριώτη μας ιατρού Γεωργίου Β.Λουκάκου και άλλων ντόπιων συμπατριωτών μας, κι όχι σε κάποια «επίσημη» ερανική επιτροπή που θα ‘θελε μέρες γραφειοκρατικής διαδικασίας για την σύστασή της- η «Αδούλωτη Μάνη» κάνει την αρχή καταθέτοντας το ποσό των εκατό (100) ευρώ και ο Γ.Λουκάκος επίσης το ποσό των εκατό(100) ευρώ.


Το αρχικό ποσό των τριακοσίων(300) ευρώ συμπληρώνουν δύο «ανώνυμοι» συμπατριώτες μας (ο Π.Π.Γ. άνεργος και ο Κ.Θ.Κ. επιχειρηματίας) που συνεισέφεραν από πενήντα (50) ευρώ. Επιθυμούμε αγαπητοί συμπατριώτες και συνέλληνες να επιδείξετε έμπρακτη κοινωνική αλληλεγγύη στην οικογένεια με τα τρία παιδιά, αλλά και την εμπιστοσύνη σας σε μάς, καθώς από το 1991 έχουμε τακτική και δημόσια παρουσία στα πράγματα της Μάνης! Τώρα είναι η δική σας ώρα (κι ως τις 15-1-2009!). Στον αριθμό λογαριασμού Εθνικής Τράπεζας: 332\784490-54 ό,τι επιθυμεί η αγάπη και η ευαισθησία σας, ένα μικρό ή μεγαλύτερο ποσό, ακόμη και 5 ή 10 ευρώ. Έχει σημασία η συμμετοχή.
Αν τέλος επιθυμείτε να μας γνωστοποιήσετε την κατάθεσή σας (αφού η ΕΤΕ δεν μας ενημερώνει για το ονοματεπώνυμο του καταθέτη) στείλτε μας την απόδειξη στο τηλεομοιότυπο (fax): 27330-53670, πληροφορίες: Γ.Δημακόγιαννης, τηλ. 27330-53670, 6978-991863, Γ.Λουκάκος, τηλ. 27330-29550, 6932-276027.


Υστερόγραφο: Ο εκδότης της «Αδούλωτης Μάνης» και ο Γ.Λουκάκος διευκρινίζουν δημόσια ότι δεν γνωρίζουν ούτε κατ’ όψη κανένα μέλος τής (παλαιάς μανιάτικης) οικογένειας Κορκονέα και επίσης ότι την ανωτέρω πρωτοβουλία την λαμβάνουν χωρίς να ενημερωθεί ή να ερωτηθεί η οικογένεια. Κι αυτό γιατί γνωρίζοντας την μανιάτικη νοοτροπία είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα συμφωνούσαν. Την δική μας συνολική εκτίμηση και αποτίμηση για τα τραγικά γεγονότα που συγκλόνισαν την χώρα θα την παρουσιάσουμε στο επόμενο φύλλο της εφημερίδας μας. Και τα δικά μας μηνύματα θα 'ναι Αδούλωτα! Όπως και η παρούσα πρωτοβουλία.


ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΟΥ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΑπούσας της Πολιτείας και των «αρχόντων» της, αλλά με μεγάλη συμμετοχή κόσμου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2008, στο Σύνταγμα Χωροφυλακής Μακρυγιάννη, η ετήσια εκδήλωση τιμής για τους αγωνιστές του Έθνους και της Ελευθερίας, οι οποίοι τον Δεκέμβριο του 1944 υπερασπίστηκαν την ελευθερία της πατρίδας, αντιμετωπίζοντας νικηφόρα την κομμουνιστική ανταρσία που επιχείρησε να εγκλωβίσει την Ελλάδα στην δύστυχη μοίρα των άλλων βαλκανικών και ανατολικο-ευρωπαϊκών χωρών.Μεγάλος και ο αριθμός των στεφάνων που κατατέθηκαν από τους συμμετέχοντας φορείς με επικεφαλής την διοργανώτρια «Πανελλήνια Ομοσπονδία Αποστράτων Αξιωματικών Σωμάτων Ασφαλείας». Ακολούθησαν, μεταξύ των άλλων, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Μαχητών και Φίλων της Εθνικής Αντιστασιακής Οργανώσεως «Χ», ο υποστράτηγος Στυλιανός Παττακός, ο στρατηγός Καρακώστας (Ε.Α.Α.Σ.), ο υποπτέραρχος Γ. Τσαλουχίδης (Ποντίων Αξιωματικών), ο Άγγελος Λιόντας (Αστυνομία Πόλεων), ο κ. Δεληγιώργης (εκ μέρους του βουλευτή Αττικής του ΛΑ.Ο.Σ. Μάκη Βορίδη), ο κ. Λαμπράκος (εκ μέρους του βουλευτή Αθηνών του ΛΑ.Ο.Σ. Θάνου Πλεύρη), ο εκδότης Ιωάννης Γιαννάκενας (μέλος Κ.Ε. του ΛΑ.Ο.Σ.), ο Διονύσης Βουλγαρόπουλος (εφημερίδα «Πατριωτική Εθνική Αντίστασις»), ο Νίκος Μακρής (εφημερίδα «Στόχος») κ.α.Μεγάλοι του πνεύματος, όπως ο Γκαίτε ο οποίος θεωρούσε την Ελλάδα ως τον νου και την καρδιά της Ευρώπης και ο Σέλλεϋ ο οποίος ταύτιζε την Ελλάδα με την έννοια της Ελευθερίας. Αυτήν την Ελλάδα και αυτήν την ιδέα της Ελευθερίας υπερασπίστηκαν οι αξιωματικοί και οπλίτες της Χωροφυλακής του Συντάγματος Μακρυγιάννη, μαζί με τους άνδρες της Οργάνωσης «Χ» εκείνο το πρωινό της 4ης Δεκεμβρίου του 1944. Απέναντι σε ένα υπεράριθμο στρατό του ΕΛΑΣ, η Χωροφυλακή, «κράτησε» για μέρες ολόκληρες την περιοχή του Μακρυγιάννη ξέροντας ότι αν ο ΕΛΑΣ έφτανε στο Σύνταγμα, όλα θα είχαν χαθεί.Η ευγνωμοσύνη των ελευθέρων Ελλήνων στους αγωνιστές της Ελλάδος και της Ελευθερίας πρέπει να μείνει άσβεστη για τις επόμενες γενιές. Αυτό είναι το χρέος μας.
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ