Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

Ο ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ. ΧΑΙΡΕ ΕΛΛΑΣ!!!


Εις την εορτήν του αγ. Χαραλάμπους



10-2-2003



«έρχεται ώρα ότε πας ο αποκτείνας υμάς δόξη λατρεία προσφέρει τω Θεώ»



Σήμερα, όπως άλλωστε γνωρίζουμε, είναι μεγάλη εορτή. Εορτάζουμε τη μνήμη δύο μεγάλων αγίων. Του ιερομάρτυρος Χαραλάμπους εν πρώτοις που έζησε στα πρώτα χρόνια του Χριστιανισμού. Στα μαρτυρικά χρόνια όταν λίγοι τολμούσαν να μιλήσουν για το Χριστό γιατί εγνώριζαν ότι όποιος ομολογούσε Κύριον Ιησούν Χριστόν, τον Εσταυρωμένο και Αναστάντα Λυτρωτή μας θα συλλαμβάνονταν και σε λίγο καιρό με πολλά βάσανα θα πέθαινε για τη πίστη του στο Χριστό. Εορτάζουμε όμως και τη μνήμη του οσίου Ζήνωνος, του προστάτου των ταχυδρόμων.



Και οι δύο αυτοί άγιοι μας θυμίζουν περίτρανα ότι πρέπει να αγαπούμε το Χριστό πάνω και από τα παιδιά μας, πάνω από τη γυναίκα και τον άνδρα μας, πάνω κι απ’ αυτή τη ζωή μας. Πρέπει να αγαπούμε το Χριστό όπως τον αγάπησαν αυτοί.


Γιατί ο άγιος Χαράλαμπος, διαβάζοντας το βίο του βλέπουμε να ομολογεί μπροστά στον ασεβή βασιλιά τη πίστη του στο Χριστό. Τον βλέπουμε να ελέγχει τον ασεβή Σεβήρο και να οδηγείται κατόπιν σε φρικτά βασανιστήρια με την προϋπόθεση ότι θα αλλάξει και θα γίνει ειδωλολάτρης.




Ποσσώς όμως ο άγιος Χαράλαμπος δεν θα έφτανε σε τέτοια τρέλα να προσκυνήσει τα είδωλα. Αντίθετα, ομολογούσε τη πίστη του στο Χριστό πολύ περισσότερο, και μαζί με το προφήτη έλεγε στους ειδωλολάτρες ότι τα είδωλα «στόμα έχουσι και ου λαλήσουσιν, ώτα έχουσιν και ακούουσιν, οφθαλμούς έχουσιν και ουκ όψωνται». Δεν μιλούν, ούτε ακούουν αλλά ούτε βλέπουν τα είδωλα γιατί είναι άψυχα έλεγε ο άγιος Χαράλαμπος στους ασεβείς ειδωλολάτρες.



Δεν είναι αληθινή η πίστη σας τους έλεγε. Και γι’ αυτό τους συμβούλευε αν θέλουν να σωθούν να μετανοήσουν και να επιστρέψουν στον αληθινό Θεό. Τους συμβούλευε να πιστέψουν στο Χριστό που έρριξε τα είδωλα. Γιατί ο Χριστός όταν κατέφυγε διωκόμενος από τον Ηρώδη στην ειδωλολατρική Αίγυπτο σταμάτησε την μανία των ειδώλων με την εκεί παρουσία Του. Και ακολούθως με την ίδρυση της αγίας Του Εκκλησίας μας φώτισε να λατρεύουμε όχι τα είδωλα αλλά τον ζώντα και αληθινό Θεό, τον εν Τριάδι Θεό.




Το ίδιο όμως μας διδάσκει και ο άγιος Ζήνων. Να προσκυνούμε τον Εσταυρωμένο και Αναστάντα Λυτρωτή και να οδηγούμε τα βήματά μας στον Κύριό μας Ιησού Χριστό, στον Αρχηγό της Εκκλησίας μας.


Ο Χριστός, άλλωστε, άς μην το ξεχνούμε είναι η Κεφαλή της Εκκλησίας κι εμείς τα μέλη της. Δυστυχώς όμως δεν το πολυκαταλάβαμε ότι είμαστε μέλη της Εκκλησίας του Χριστού και πρέπει να κάνουμε το θέλημα του Χριστού. Ο απ. Παύλος μας λέει ότι ο Χριστός είναι η Κεφαλή και μεις τα μέλη της Εκκλησίας. Και αν ένας άνθρωπος αν χάσει ένα μέλος του σώματός του πονά και δυστυχεί, έτσι και ο χριστιανός πρέπει να πονά όταν βλέπουμε τους συνανθρώπους μας να λατεύουν τα νεοείδωλα της μόδας, τους αστέρες του κινηματογράφου και της μουσικής, τους ποδοσφαιριστάς κ.ά.



Γι’ αυτό σήμερα που είναι η εορτή του αγ. Χαραλάμπους, του οποίου και μόνο το όνομα μας διδάσκει, αφού Χαράλαμπος λεγόταν και χαρά είχε μέσα του πρέπει να καταλάβουμε ποια είναι η όντως χαρά. Ο άγιος Χαράλαμπος ελέγχοντας την ειδωλολατρεία έλαμπε παράλληλα και από χαρά που δίδει ο Χριστός στους πιστούς του δούλους.




Έλαμπε ο άγιος Χαράλαμπος γιατί είχε μέσα του την αληθινή χαρά. Όχι τη ψεύτικη, τη κοσμική χαρά, τη χαρά της ηδονής της ζωή αυτής που ποθεί ο σύγχρονος άνθρωπος. Ο άγιος Χαράλαμπος πιστεύοντας στο Χριστό είχε μέσα του πνευματική χαρά και άς περνούσε από χίλιες δυο δοκιμασίες. Και αυτή του η πίστη τον έκανε να λάμπει τώρα στο στερέωμα της Εκκλησίας ως αστήρ πρώτου μεγέθους. Να λάμπει στη Θριαμβεύουσα Εκκλησία.



Έτσι, αδελφοί μου, σήμερα που είναι ημέρα της μνήμης του, άς τον παρακαλέσομε να πρεσβεύει στο Θρόνο του Θεού, ούτως ώστε να φωτίζονται οι άρχοντές μας να βαδίζουν ορθοδόξως. Ιδιαίτερα μάλιστα στη χώρα μας Ελλάδα που τόσο πολύ αγάπησε ο άγιος.



Ο άγιος Χαράλαμπος είναι πολύ θαυματουργός. Και τα λείψανά του ευωδιάζουν και θαυματουργούν γιατί, όπως διαβάζουμε στο βίο του, παρακάλεσε το Θεό να γλυτώνουν από κάθε κίνδυνο που τους απειλεί όσοι προσκυνούν με πίστη τα άγια λείψανά του. Οι άνθρωποι που τιμούν τα λείψανά του με πίστη είναι σίγουρο ότι δεν κινδυνεύουν από κανένα κίνδυνο, από καμμία μάχαιρα, από κανένα σεισμό. Και στην Ελλάδα μας, τέλος, ο Θεός δια πρεσβειών του αγ. Χαραλάμπους, να δίνει ειρήνη και ασφάλεια. Να δίδει ειρήνη στα Βαλκάνια, στην Ευρώπη μας και σ’ όλο τον κόσμο.



Εύχομαι να εισακουσθεί το αίτημά μας δια πρεσβειών του αγ. Χαραλάμπους, του αγ. Ζήνωνος και όλων των αγίων. Και μεις όλοι να οδηγούμε τα βήματα της ζωής μας στην Ορθόδοξη πίστη για να καταταχθούμε όλοι μαζί με τον άγιο Χαράλαμπο και τον άγιο Ζήνωνα στη βασιλεία των Ουρανών. Αμήν!





ΠΗΓΗ: http://www.aegeantimes.gr/pigizois/orthod_latria/agiologio/ag_xaralampos.htm