Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2008

Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗΝ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Σε μία κατάμεστη αίθουσα στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιώς η εφημερίδα «Εν Πειραιεί» τίμησε την 28η Οκτωβρίου και την εθνική αντίσταση, με ομιλητές τον βουλευτή Α’ Αθηνών του ΛΑ.Ο.Σ. Θάνο Πλεύρη και τον πολιτευτή Α’ Πειραιώς του ΛΑ.Ο.Σ. Χρήστο Χαρίτο.


Στον χαιρετισμό του ο εκδότης της «Εν Πειραιεί» Μιχάλης Χάνδακας τόνισε την σημασία της διατηρήσεως της εθνικής μνήμης, σε εποχές που οι εθνικές ταυτότητες πιέζονται από την λαίλαπα της παγκοσμιοποιήσεως και επεσήμανε το πόσο σημαντική είναι η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου, κατά την οποία η Ελλάδα αντιμετώπισε συντριπτικά ανώτερες στρατιωτικές δυνάμεις, χωρίς να δειλιάσει ούτε για μία στιγμή.


Ο πολιτευτής του ΛΑ.Ο.Σ. στην Α’ Πειραιώς Χρήστος Χαρίτος στην ομιλία του τόνισε την εθνική ηγεσία του Ιωάννη Μεταξά, του αρχηγού του ΟΧΙ, την θυσία του Αλέξανδρου Κορυζή, τον σημαντικό ρόλο του Αλέξανδρου Παπάγου και του Αρχιεπισκόπου Χρύσανθου. Ο κ. Χαρίτος πρόσθεσε ότι «χωρίς την 4η Αυγούστου δεν θα υπήρχε 28η Οκτωβρίου» και ανέλυσε πως «ο Ιωάννης Μεταξάς δεν έβαλε ποτέ τις ιδεολογικές του πεποιθήσεις πάνω από το συμφέρον της πατρίδος του, όταν το ΚΚΕ κατάπινε αμάσητη την εντολή της Κομμουνιστικής Διεθνούς για ανεξάρτητη Μακεδονία-Θράκη». Κατέληξε λέγοντας ότι «σήμερα ο αγώνας των Ελλήνων πατριωτών περνάει μέσα από τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό».


Ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. στην Α’ Αθηνών Θάνος Πλεύρης με την σειρά του εξήρε τον ιστορικό ρόλο του Ιωάννη Μεταξά, τονίζοντας την υλική και ηθική προετοιμασία της Ελληνικής νεολαίας, μέσω της ΕΟΝ. Παράλληλα, έκανε την οφειλομένη πολιτική σύγκριση μεταξύ του ΟΧΙ του Μεταξά και του «Η Κύπρος κείται μακράν» του Καραμανλή το 1974 και του «ευχαριστώ τους Αμερικανούς» του Σημίτη το 1996. Ο κ. Πλεύρης παρότρυνε τους Έλληνες να αντισταθούν στην εκποίηση της εθνικής ταυτότητος και να στηρίξουν τον αγώνα των Ελλήνων πατριωτών για εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική αλληλεγγύη.


Η πιο συγκινητική στιγμή της εκδηλώσεως ήταν η βράβευση από την «Εν Πειραιεί» του προέδρου του ΕΔΕΣ, Ανέστη Λώρα, τέως βουλευτή της Ν.Δ. και της Ενώσεως Κέντρου και των αγωνιστών του Εθνικού Κομιτάτου, μέσω του κ. Ιάκωβου Βαγιάκη. Στο πρόσωπό τους τιμήθηκε η πραγματική εθνική αντίσταση κατά των κατακτητών.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης ο εκδότης της «Φωνής των Πειραιωτών» Γιάννης Κανατσέλης, ο εκδότης Γιάννης Γιαννάκενας (εκδόσεις «Πελασγός»), ο πρόεδρος του σκοπευτικού συλλόγου «Οι Πελασγοί» Γ. Βασιλαντωνάκης, ο καθηγητής και πρόεδρος της ΟΚΕ Πολιτισμού Αντώνης Αντωνάκος, ο Νίκος Ζαΐρης από το περιοδικό «Ελληνόραμα», ο πρόεδρος της Τ.Ο. Πειραιώς του ΛΑ.Ο.Σ. Βαγγέλης Δαρζέντας, οι ναύαρχοι Ν.Αρτεμάκης και Δ.Στασινόπουλος, ο πατήρ Αναστάσιος του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου.



22.10.2008: Ο βουλευτής Θάνος Πλεύρης συνέκρινε το ΟΧΙ του Ιωάννη Μεταξά με την στάση Κ.Καραμανλή το 1974 και Κ.Σημίτη το 1996.


22.10.2008: Θάνος Πλεύρης, Ανέστης Λωράς, Χρήστος Χαρίτος, Μιχάλης Χάνδακας, Ιάκωβος Βαγιάκης (από αριστερά προς δεξιά).
22.10.2008: Ο Χρήστος Χαρίτος τόνισε την σημασία της ηγεσίας στο Έπος του 1940.




22.10.2008: Άλλη μία άποψη της κατάμεστης αίθουσας της εκδήλωσης





22.10.2008: Κατάμεστη η αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιώς στην εκδήλωση για το ΟΧΙ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: