Δευτέρα, 4 Μαΐου 2009

Η ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ Η ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΣ

Βίος και απολυτίκιο της Αγίας Ειρήνης της Μεγαλομάρτυρος, της οποίας η Εκκλησίας μας τιμά την μνήμη στις 5 Μαΐου.


Μεγάλο παράδειγμα πίστης στον Ένα και αληθινό Θεό αποτελεί η Αγία Ειρήνη. Γεννήθηκε στην πόλη Μαγεδών της Περσίας και το πρώτο της όνομα ήταν Πηνελόπη. Ο πατέρας της ονομαζόταν Λικίνιος και ήταν έπαρχος, η δε μητέρα της ονομαζόταν Λικινία.Από έξι χρονών η Πηνελόπη άρχισε τη γραμματική της εκπαίδευση, σʼ έναν από τους πιο σοφούς διδάσκαλους της εποχής της, τον Απελλιανό. Της έμαθε πολλά ο σοφός διδάσκαλος. Ένα, όμως, δεν της έμαθε. Για τον Χριστό. Και αυτό το κατόρθωσε μια απλή χριστιανή υπηρέτρια του Λικινίου, που με τη θεία χάρη κατέκτησε την καρδιά της αρχοντοκόρης.
Η Πηνελόπη ένιωσε μεγάλη χαρά που έμαθε την πραγματική αλήθεια της ζωής και επιδίωξε αμέσως να βαπτισθεί χριστιανή. Πήρε το όνομα Ειρήνη και αμέσως τον σταυρό της χριστιανικής ζωής.


Από εδώ και πέρα η Ειρήνη άρχισε μια πνευματική πορεία, που περνά δια μέσου πυρός και σιδήρου. Όταν ο Λικίνιος έμαθε ότι η κόρη του έγινε χριστιανή διέταξε να τη δέσουν στα πόδια ενός άγριου αλόγου, να τη σκοτώσει με κλοτσιές. Αλλά από θαύμα το άλογο στράφηκε εναντίον του και σκότωσε αυτόν.


Τότε επικράτησε μεγάλη σύγχυση μεταξύ των εκεί παρεβρισκομένων ανθρώπων. Αλλά η Ειρήνη τους καθησύχασε με τα λόγια του Χριστού: «Παντα δυνατα τω πιστευοντι» (Μαρκ. θ΄ 23). Δηλαδή όλα είναι δυνατά σε εκείνον που πιστεύει. Και πράγματι, με θαυμαστή πίστη προσευχήθηκε και ο πατέρας της σηκώθηκε ζωντανός. Τότε, οικογενειακώς όλοι βαπτίστηκαν χριστιανοί.Της Αγίας Ειρήνης οι δοκιμασίες και τα μαρτύρια ήταν πολλά. Αλλά πάντα έβγαινε ζωντανή μέσα από αυτά, διότι είχε μεγάλη και ζωντανή πίστη. Περιόδευσε σε αρκετούς τόπους και δίδαξε το λόγο του Θεού και έκανε πολλά θαύματα, ιδιαίτερα με το παράδειγμα της ζωής της. Στο τέλος αποσύρθηκε σε ένα ερημικό μέρος έξω από την Έφεσο όπου έζησε με προσευχή και άσκηση.


Απολυτίκιο, Ήχος α΄.


«Ο Χριστός η ειρήνη σέ Ειρήνην εκάλεσε. Σύ γάρ την ειρήνην βραβεύεις τοις τελουσι την μνήμην σου και υμνοις και ωδαις πνευματικαις προστρέχουσι τω θείω σου ναω και πρεσβεύεις υπερ πάντων τη Τρισηλίω παρισταμένη Θεότητη. Απαντες ουν χαρμονικως την μνήμην αυτής τελέσωμεν, τον αντιδοξάσαντα αυτήν Χριστόν μεγαλύνοντες »

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

ΤΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΟΥΚΙΔΗ

Το καθιερωμένο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του εθνομάρτυρα Κωνσταντίνου Κουκίδη θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Μαΐου στις 9 το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ραγκαβά κάτω από την Ακρόπολη (οδός Πρυτανείου, βορειοανατολικά της Ακρόπολης), πρωτοστατούντος του Αγιορείτη Μοναχού Νικοδήμου. Μετά το εκκλησιαστικό μνημόσυνο θα γίνει η καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων στην γνωστή αναθηματική στήλη της αυτοθυσίας του εθνομάρτυρα Κωνσταντίνου Κουκίδη επί της οδού Θρασύλλου στο πάρκο του Βράχου. Τον πανηγυρικό στην μνήμη της θυσίας του ήρωα Κωνσταντίνου Κουκίδη θα εκφωνήσει ο Γεώργιος Τσαλουχίδης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ποντίων Αξιωματικών «Αλέξανδρος Υψηλάντης».

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ