Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2008

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΤΟΥ 1940.ΚΑΙ ΠΑΛΙ...ΕΛΛΗΝΕΣ






Με την Παναγιά στο πλευρό πολεμούσαμε,με την Παναγία στο πλευρό νικούσαμε
Ο Μάκης Βορίδης, βουλευτής Αττικής του ΛΑ.Ο.Σ., επισκέφτηκε την Πύλο, όπου και εκπροσώπησε τον ΛΑ.Ο.Σ. στον εορτασμό της 181ης επετείου από την ιστορική ναυμαχία του Ναβαρίνου.

Συγκεκριμένα ο Μάκης Βορίδης έφτασε στην Πύλο το απόγευμα της Κυριακής 19 Οκτωβρίου. Σε ανοιχτή συνάντηση, ενημέρωσε τα μέλη και τους φίλους του κόμματος σχετικά με το κοινοβουλευτικό έργο του ΛΑ.Ο.Σ. και συζήτησε μαζί τους θέματα που απασχολούν το δήμο, αλλά και θέματα που αφορούν την οργανωτική ανάπτυξη του κόμματος στην περιοχή.
Το βράδυ, στα πλαίσια των διήμερων εορταστικών εκδηλώσεων, παραβρέθηκε σε δεξίωση που διοργάνωσε ο Αρχηγός του Στόλου σε πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού.

Την Δευτέρα 20 Οκτωβρίου παρακολούθησε την δοξολογία στον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, καθώς και την στρατιωτική παρέλαση στο κέντρο της πόλης. Στην συνέχεια μετέβη στο Ρωσικό στρατιωτικό νεκροταφείο, στην νήσο Σφακτηρία όπου ήταν και ο μοναδικός βουλευτής που παρέστη στο καθιερωμένο μνημόσυνο του Ρωσικού ναυτικού. Το μεσημέρι παραβρέθηκε σε γεύμα που διοργάνωσε ο δήμαρχος προς τιμή των στρατιωτικών αντιπροσωπειών της Αγγλίας, Γαλλίας και της Ρωσίας.

Η ναυμαχία του Ναβαρίνου αποτελεί ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός μιας και η έκβαση της αποτέλεσε την δικαίωση του ελληνικού επαναστατικού αγώνα και έδειξε τις δυνατότητες της ευρωπαϊκής συνεργασίας όταν αυτή υπερασπίζεται την εθνική ελευθερία και την ευρωπαϊκή ταυτότητα.

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Την Δευτέρα 27 Οκτωβρίου στις 8 μ.μ. η Νομαρχιακή Επιτροπή Λάρισας του ΛΑ.Ο.Σ. διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Το ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου 1940 και οι προεκτάσεις του στο σήμερα». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο «Διόνυσος». Ομιλητές: Σταύρος Καρκαλέτσης (ιστορικός-συγγραφέας, πολιτευτής Ευβοίας του ΛΑ.Ο.Σ.) και Δημήτρης Ζαφειρόπουλος (εκδότης της εφημερίδας «Ελεύθερος Κόσμος»).

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗΝ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Σε μία κατάμεστη αίθουσα στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιώς η εφημερίδα «Εν Πειραιεί» τίμησε την 28η Οκτωβρίου και την εθνική αντίσταση, με ομιλητές τον βουλευτή Α’ Αθηνών του ΛΑ.Ο.Σ. Θάνο Πλεύρη και τον πολιτευτή Α’ Πειραιώς του ΛΑ.Ο.Σ. Χρήστο Χαρίτο.


Στον χαιρετισμό του ο εκδότης της «Εν Πειραιεί» Μιχάλης Χάνδακας τόνισε την σημασία της διατηρήσεως της εθνικής μνήμης, σε εποχές που οι εθνικές ταυτότητες πιέζονται από την λαίλαπα της παγκοσμιοποιήσεως και επεσήμανε το πόσο σημαντική είναι η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου, κατά την οποία η Ελλάδα αντιμετώπισε συντριπτικά ανώτερες στρατιωτικές δυνάμεις, χωρίς να δειλιάσει ούτε για μία στιγμή.


Ο πολιτευτής του ΛΑ.Ο.Σ. στην Α’ Πειραιώς Χρήστος Χαρίτος στην ομιλία του τόνισε την εθνική ηγεσία του Ιωάννη Μεταξά, του αρχηγού του ΟΧΙ, την θυσία του Αλέξανδρου Κορυζή, τον σημαντικό ρόλο του Αλέξανδρου Παπάγου και του Αρχιεπισκόπου Χρύσανθου. Ο κ. Χαρίτος πρόσθεσε ότι «χωρίς την 4η Αυγούστου δεν θα υπήρχε 28η Οκτωβρίου» και ανέλυσε πως «ο Ιωάννης Μεταξάς δεν έβαλε ποτέ τις ιδεολογικές του πεποιθήσεις πάνω από το συμφέρον της πατρίδος του, όταν το ΚΚΕ κατάπινε αμάσητη την εντολή της Κομμουνιστικής Διεθνούς για ανεξάρτητη Μακεδονία-Θράκη». Κατέληξε λέγοντας ότι «σήμερα ο αγώνας των Ελλήνων πατριωτών περνάει μέσα από τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό».


Ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. στην Α’ Αθηνών Θάνος Πλεύρης με την σειρά του εξήρε τον ιστορικό ρόλο του Ιωάννη Μεταξά, τονίζοντας την υλική και ηθική προετοιμασία της Ελληνικής νεολαίας, μέσω της ΕΟΝ. Παράλληλα, έκανε την οφειλομένη πολιτική σύγκριση μεταξύ του ΟΧΙ του Μεταξά και του «Η Κύπρος κείται μακράν» του Καραμανλή το 1974 και του «ευχαριστώ τους Αμερικανούς» του Σημίτη το 1996. Ο κ. Πλεύρης παρότρυνε τους Έλληνες να αντισταθούν στην εκποίηση της εθνικής ταυτότητος και να στηρίξουν τον αγώνα των Ελλήνων πατριωτών για εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική αλληλεγγύη.


Η πιο συγκινητική στιγμή της εκδηλώσεως ήταν η βράβευση από την «Εν Πειραιεί» του προέδρου του ΕΔΕΣ, Ανέστη Λώρα, τέως βουλευτή της Ν.Δ. και της Ενώσεως Κέντρου και των αγωνιστών του Εθνικού Κομιτάτου, μέσω του κ. Ιάκωβου Βαγιάκη. Στο πρόσωπό τους τιμήθηκε η πραγματική εθνική αντίσταση κατά των κατακτητών.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης ο εκδότης της «Φωνής των Πειραιωτών» Γιάννης Κανατσέλης, ο εκδότης Γιάννης Γιαννάκενας (εκδόσεις «Πελασγός»), ο πρόεδρος του σκοπευτικού συλλόγου «Οι Πελασγοί» Γ. Βασιλαντωνάκης, ο καθηγητής και πρόεδρος της ΟΚΕ Πολιτισμού Αντώνης Αντωνάκος, ο Νίκος Ζαΐρης από το περιοδικό «Ελληνόραμα», ο πρόεδρος της Τ.Ο. Πειραιώς του ΛΑ.Ο.Σ. Βαγγέλης Δαρζέντας, οι ναύαρχοι Ν.Αρτεμάκης και Δ.Στασινόπουλος, ο πατήρ Αναστάσιος του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου.



22.10.2008: Ο βουλευτής Θάνος Πλεύρης συνέκρινε το ΟΧΙ του Ιωάννη Μεταξά με την στάση Κ.Καραμανλή το 1974 και Κ.Σημίτη το 1996.


22.10.2008: Θάνος Πλεύρης, Ανέστης Λωράς, Χρήστος Χαρίτος, Μιχάλης Χάνδακας, Ιάκωβος Βαγιάκης (από αριστερά προς δεξιά).
22.10.2008: Ο Χρήστος Χαρίτος τόνισε την σημασία της ηγεσίας στο Έπος του 1940.




22.10.2008: Άλλη μία άποψη της κατάμεστης αίθουσας της εκδήλωσης





22.10.2008: Κατάμεστη η αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιώς στην εκδήλωση για το ΟΧΙ.

Η ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΛΑ.Ο.Σ ΣΤΗ ΒΕΡΓΙΝΑ ΚΑΙ ΜΙΕΖΑ

Με την μαζική παρουσία πολλών στελεχών και φίλων του ΛΑ.Ο.Σ. πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19 Οκτωβρίου η εκδρομή της Δημοτικής Επιτροπής ΛΑ.Ο.Σ. Θεσσαλονίκης στους ιστορικούς αρχαιολογικούς χώρους Βεργίνας και Μίεζας. Συνολικά 65 άτομα πλαισίωσαν τα δυο λεωφορεία που ναύλωσε η επιτροπή για την εκδρομή, αριθμός ο οποίος αποτυπώνει ανάγλυφα το ιδιαίτερο ενδιαφέρον πολλών μελών και φίλων του κόμματος για την παρουσία τους στην εκδρομή.

Οι παρευρισκόμενοι στην εκδρομή επισκέφθηκαν αρχικά την περιοχή της αρχαίας Μίεζας, που άκμασε στα χρόνια του μακεδονικού βασιλείου (4ος-2ος αιώνας π.Χ.) και κατείχε την περίοδο εκείνη ιδιαίτερη εξέχουσα θέση. Στην αρχαία αυτή πόλη και στις κώμες της ανήκουν πιθανότατα τα μνημεία που έχουν έλθει στο φως στην περιοχή Λευκαδίων-Κοπανού-Νάουσας. Τα μέλη και οι φίλοι του ΛΑ.Ο.Σ. είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στον τάφο της Κρίσεως, που κατασκευάστηκε στα τέλη του 4ου-3ου αιώνα π.Χ., και στον τάφο των Ανθεμίων με χρονολογική περίοδο κατασκευής τις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ.


Η εκδρομή συνεχίστηκε με την επίσκεψη στο παγκόσμιας σημασίας αρχαιολογικό χώρο, του Πολιτιστικού Κέντρου της Σχολής Αριστοτέλούς, όπου ο μέγιστος φιλόσοφος της αρχαιότητας μύησε στην φιλοσοφία και την ποίηση, στα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες το γιό του βασιλέα της Μακεδονίας Φιλίππου Β΄, τον Αλέξανδρο και τους γόνους των αριστοκρατικών οικογενειών της Μακεδονίας. Η συνάντηση αυτών των δυο μέγιστων προσωπικοτήτων του αρχαίου κόσμου έμελλε να επηρεάσει καθοριστικά το μέλλον της ανθρωπότητας και ολόκληρου του δυτικού πολιτισμού.

Επόμενος και τελευταίος σταθμός της εκδρομής υπήρξε η επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα πολύ σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα της ανασκαφής που πραγματοποίησε το 1977, ο αείμνηστος αρχαιολόγος Μανώλης Ανδρόνικος.



Τα ευρήματα αυτά όπως η χρυσή λάρνακα του θαλάμου από τον μεγάλο τάφο της Βεργίνας, το χρυσό στεφάνι βελανιδιάς που βρέθηκε μέσα στην λάρνακα, τα φαντοστείνα κεφάλια του Φιλίπου Β΄ και του Μεγάλου Αλεξάνδρου που στόλιζαν την ξύλινη κλίνη στο μεγάλο τάφο του τύμβου της Βεργίνας, με κορυφαίο εκείνο των βασιλικών τάφων οπού ο μεγαλύτεροςκαι πλουσιότερος από αυτούς αποδόθηκε στον Φίλιππο Β΄, είναι στοιχειά τα οποία αναδεικνύουν όχι μόνο το μεγαλείο του αρχαίου μακεδονικού πολιτισμού, αλλά επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά και το αναμφισβήτητο γεγονός της ελληνικότητας της Μακεδονίας μας έναντι των πλαστογράφων της ιστορίας Σκοπιανών, ειδικότερα την συγκεκριμένη χρονική στιγμή που το εθνικό μας θέμα βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη καμπή.





Αξίζει να σημειωθεί ότι την ξενάγηση στους αρχαιολογικούς χώρους της Μίεζας-Βεργίνας, έκανε ο δημοσιογράφος Γιάννης Παπαζήσης.