Τρίτη 12 Μαΐου 2009

Ο ΠΑΠΑΣ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ



Ιερουσαλήμ

Το Τείχος των Δακρύων, τον ιερό τόπο του ιουδαϊσμού στην ανατολική Ιερουσαλήμ, επισκέφθηκε την Τρίτη ο Πάπας Βενέδικτος XVI. Έμεινε όρθιος για λίγα λεπτά μπροστά από το τείχος με τα χέρια ενωμένα και τοποθέτησε σε μια σχισμή ανάμεσα στις πέτρες ένα χαρτάκι, όπου ήταν γραμμένη μια προσευχή από το Βιβλίο των Θρήνων.


Προηγουμένως, ο Πάπας είχε επισκεφθεί τον Θόλο του Βράχου στην Πλατεία των Τζαμιών, όπου συναντήθηκε με τον Μεγάλο Μουφτή της Ιερουσαλήμ, τον ανώτατο ιερωμένο των Παλαιστινίων.


Ο Μουφτής της Ιερουσαλήμ Μοχάμαντ Χουσεΐν κάλεσε τον Πάπα «να διαδραματίσει ενεργό ρόλο για τον τερματισμό της ισραηλινής επίθεσης κατά των Παλαιστινίων».


«Η ειρήνη και η ασφάλεια, των οποίων στερείται η περιοχή αυτή εδώ και πολλές δεκαετίες, δεν θα μπορέσουν να εδραιωθούν παρά με το τέλος της ισραηλινής κατοχής και την ανάκτηση της ελευθερίας και των δικαιωμάτων από τον λαό μας» δήλωσε ο μουφτής διαβάζοντας το κείμενο επιστολής, την οποία έδωσε στη συνέχεια στον Πάπα.


«Προσδοκούμε από την αγιότητά σας ενεργό ρόλο για τον τερματισμό της ισραηλινής επίθεσης εναντίον του λαού μας, της γης και των ιερών μας τόπων, στην Ιερουσαλήμ, τη Γάζα και τη Δυτική Οχθη» είπε.


Ο Μεγάλος Μουφτής ζήτησε επίσης από τον Πάπα να μεσολαβήσει ώστε «να επιτραπεί στους Παλαιστίνιους, χριστιανούς και μουσουλμάνους, η πρόσβαση στους ιερούς τόπους της Ιερουσαλήμ, και να έχουν τη δυνατότητα να προσευχηθούν στην Πλατεία των Τζαμιών και στον Ναό της Αναστάσεως, δικαίωμα που τους έχει στερήσει το Ισραήλ».


Ο Βενέδικτος XVI είναι ο πρώτος Πάπας που εισέρχεται στον Θόλο του Βράχου στην Πλατεία των Τζαμιών στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό


in.gr