Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

ΜΕΤΕΝΣΑΡΚΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ

Αναφέρεται η δοξασία της μετενσαρκώσεως στην Αγία Γραφή, ή μήπως και αυτό είναι ένα κόλπο για να παραμυθιάζουν οι ανατολικολιγούρηδες αφελείς Χριστιανούς, με σκοπό να τους παρασύρουν στις σέχτες τους; Ο Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Κωστώφ δίνει την απάντηση.


Μ(ανώλης) Μ(ελινός): ... Ποιά είναι η σχέση της (μετενσάρκωσης) με την Αγία Γραφή;

π. Ι(ωάννης): Η Αγία Γραφή την απορρίπτει τελείως. Ας θυμηθούμε ένα βασικό χωρίο της προς Εβραίους Επιστολής, το: "Απόκειται τοίς ανθρώποις άπαξ αποθανείν, μετά δε τούτο κρίσις" (θ' 27). Μια φορά θα διχωριστεί η ψυχή απο το σώμα. Εξάλλου όλη η Αγία Γραφή μιλά για την κρίση των ανθώπων, τόσο μετά το θάνατο, όσο και κατά τη Β' Παρουσία του Κυρίου. Ήδη στη συζήτηση μας αυτή αναφερθήκαμε πολλές φορές στο θέμα της κρίσεως. Η πίστη, όμως, στη μετενσάρκωση οδηγεί τους ανθρώπους στον ηθικό αμοραλισμό: "Κάντε ότι θέλετε. δεν υπάρχει κρίση των πεπραγμένων! Το μόνο που θα λαμβάνει χώραν θα είναι μια εναλλαγή "οχημάτων" για τη ψυχή σας. Σήμερα θα είναι σ' ένα ανθρώπινο σώμα, αύριο σ' ένα άλλο, μετά απο εκατό χρόνια θα μπεί σ' ένα ζώο, ύστερα σε φυτό και πάει λέγοντας... Δεν υπάρχει κανείς που να σας ζητήσει λογαριασμό! Θαυμάσιο κόλπο του διαβόλου για άγρα οπαδών...

Μ.Μ: Θα ξέρετε, βέβαια, ότι πολοί πάνε να στηρίξουν τη μετενσάρκωση στα λόγια του Κυρίου: "Ηλίας ήδη ήλθε... Τότε συνήκαν οι μαθηταί ότι περί Ιωάννου του Βαπτιστού είπεν αυτοίς" (Ματθ. ιζ' 12-13). Να, ισχυρίζονται, ο ίδιος ο Κύριος λέει ότι ο Πρόδρομος είναι η μετενσάρκωση του Ηλία.

π.Ι: Ώ, της ανοησίας! Για να λάβει χώραν μετενσάρκωση πρέπει να έχει επέλθει, σύμφωνα με τους οπαδούς της, προηγουμένως θάνατος και η ψυχή να είναι ελεύθερη, χωρίς σώμα δηλαδή, για να μπορέσει να εισέλθει σε καινούργιο. Έ, ο Προφήτης Ηλίας είναι, σύμφωνα με τη Γραφή, ο ένας απο τους δύο ανθρώπους- ο άλλος είναι ο Ενώχ- που δεν έχει πεθάνει! Πώς, λοιπόν, θα γινόταν μετενσάρκωσή του στον Πρόδρομο; Τέτοια μυαλά κουβαλάνε οι αρνητές της πίστεως! Τί σχέση, τώρα, έχουν ο Προφήτης Ηλίας και ο Πρόδρομος; Την ξεκαθαρίζει ο Αρχάγγελος Γαβριήλ στον πατέρα του Τιμίου Προδρόμου: Ο Ιωάννης θα είναι "εν πνεύματι και δυνάμει Ηλιού"(Λουκ. α' 17) θα έχει δηλαδή το προφητικό χάρισμα και τη παρρησία του Προφήτη Ηλία. Απλώς αυτό! Τίποτε άλλο!

Απο το υπέροχο βιβλίο του πατρός Ιωάννου Κωστώφ "Πίστη και Λογική", σελ. 274-275.

Δεν υπάρχουν σχόλια: