Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2009

" Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΥΠΕΡ-ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ... ΕΠΕΙΔΗ ΠΑΡΑΓΕΙ ΕΡΓΟ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑΣ!''


"Κεφαλή έν όψει· πυρά ομαδόν!" Αυτό τό στρατιωτικό παράγγελμα μου θυμίζει η φορολογική πολιτική της Κυβερνήσεως Γεωργίου Παπανδρέου. Ας σκύψουμε στοχαστικά πάνω στο στρατιωτικό αυτό παράγγελμα. Λέγει ο Λοχαγός στους άνδρες του: Βλέπετε κάπου να προβάλει ένα κεφάλι; πυροβολήστε εναντίον του όλοι μαζί! Ρίψτε ομαδικώς καταπάνω του!"______Η Εκκλησία της Ελλάδος παράγει ένα καταπληκτικό έργο φιλανθρωπίας. Ο Λαός τό θαυμάζει και αποδίδει τον οφειλόμενο σεβασμό. Οι χριστιανοί μας στηρίζουν τό έργο αυτό, άλλοι με τον οβολό τους και άλλοι με την προσωπική τους εργασία. Εδώ στο Αίγιο ζούμε ένα καταπληκτικό θαύμα. Η προσφορά εθελοντικής εργασίας είναι πράγματι αξιοθαύμαστη. Ένας στρατός αμίσθων εθελοντών κυρλίων και εθελοντριών κυριών συντηρείτό φιλανθρωπικό μας έργο με την προσωπική τους εργασία. Δήτε ένα καταπληκτικό περιστατικό.
Κάποιος επιχειρηματίας, ο οποίος διατηρεί μια ανθηρή και κερδοφόρα επιχείρηση σε κεντρικό σημείο της πόλεως, χρόνια τώρα ερχόταν μια φορά την εβδομάδα, κυρίως δε κατά την Κυριακή η σε ημέρες αργίας (όπως τα Χριστούγεννα-Πάσχα κλπ), στο Γηροκομείο της Μητροπόλεως, δηλ. στον Οίκο Ευγηρίας "Ο ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ" και εκεί, όλως αφανώς και αθορύβως, ησχολείτο με τις πιό ταπεινές εργασίες, όπως είναι η καθαριότητα της κουζίνας, με "τη λάτρα και τη λάντζα", όπως κοινώς λέγεται! Τον περασμένο μήνα μας ειδοποίησε ότι λόγω εκτάκτου προσωπικού εμποδίου θα διακόψει για λίγο την προσφορά του. Ήταν μια ανεκτίμητη προσφορά πρός τόν ίδιο τον Χριστό μας και πρός τον πάσχοντα αδελφό μας, τον ηλικιωμένο, τον έρημο, τον εγκαταλελειμμένο από παιδιά και από συγγενείς! Αυτή η άμισθη παροχή υπηρεσιών αποτελεί συγχρόνως μια προσφορά στο Ελληνικό Δημόσιο!______Η Εκκλησία παράγει έργο! Διατηρεί τόσα και τόσα φιλανθρωπικά Ιδρύματα! Ασκεί κοινωνική Πρόνοια, υποκαθιστώντας πολλές φορές το Κράτος στον τομέα αυτό, όπως π.χ. στα Καλάβρυτα όπου δεν υπάρχει Κρατικό Ιδρυμα περιθάλψεως Γερόντων και Κατακοίτων. Το κενό αυτό καλύπτει αποκλειστικά η Ιερά Μητρόπολις ημών με δύο υ-π-ο-δ-ε-ι-γ-μ-α-τ-ι-κώς λειτουργούντα εκκλησιαστικά Ιδρύματα, για την συντήρησ των οποίων το Κράτος ΔΕΝ ΜΑΣ ΧΟΡΗΓΕΙ ούτε ΕΝΑ €.
Οι Ιεράρχες, λοιπόν, αναλίσκονται καθημερινώς για την συντήρηση και την λειτουργία των εκκλησιαστικών Ιδρυμάτων. Εμείς σε τοπικό επίπεδο για το Γηροκομείο μας στα Καλάβρυτα, αυτό που σας προανέφερα, που λειτουργεί με την επωνυμία "Καλλιμανοπούλειο Εκκλησιαστικό Διακονικό Κέντρο¨ για το χρονικό διάστημα από 1ης Ιανουαρίου έως και 30 Νοεμβρίου 2009 εδαπανήσαμε το ποσό των ΟΚΤΑΚΟΣΙΩΝ ΟΓΔΟΝΤΑ ΕΞΗ ΧΙΛΙΑΔΩΝ και ΕΞΑΚΟΣΙΩΝ ΕΒΔΟΜΗΝΤΑ ΠΕΝΤΕ (886.675) €.
Το ποσόν τούτο προσεφέρθη εμμέσως στον Κρατικό Προϋπολογισμό σαν συνεισφορά μας, αφού δαπανήθηκε για την ανακούφιση και την προστασία 35 ηλικιωμένων ανθρώπων και 46 μη αυτοεξυπη- ρετουμένων, δηλ κατακοίτων αδελφών μας. ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΝ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ θα ώφειλε να καταβάλει έξοδα σε αντίστοιχα Κρατικά Ιδρύματα.______Η Κοινωνία αναγνωρίζει την προσφορά μας και τήν ανταποδίδει με σεβασμό προς την Εκκλησία. Προβάλλει λοιπόν η κεφαλή της Εκκλησίας, δηλ. ακούγεται η Εκκλησία, αν και η Εκκλησία ΔΕΝ ΔΙΑΦΗΜΙΖΕΙ το έργο της. Παρά ταύτα ο κόσμος βλέπει την προσφορά μας καί υποκλίνεται! Υπάρχει λοιπόν "κεφαλή έν όψει!".______Το γεγονός αυτό φαίνεται πως ενοχλεί την Κυβέρνηση. Πρέπει έναντι οποιασδήποτε θυσίας να πληγεί η Εκκλησία, ώστε να μειωθή η επιρροή της στον Ελληνικό Λαό. Έτσι λοιπόν οι Λοχαγοί της Κυβερνήσεως, δηλ. οι νέοι Υπουργοί, άρχισαν ομαδικά πυρά εναντίον μας. Άλλοι ζητούν τον διαχωρισμό Εκκλησίας και Κράτους, άλλοι την κατάργηση των θρησκευτικών Συμβόλων, άλλοι επιχειρούν την παράλειψη της πρωϊνής προσευχής από τά Σχολεία, άλλοι κατεβάζουν τις Εικόνες από τις Αίθουσες Διδασκαλίας, (όπως συνέβη προσφάτως στην περιοχή της Δράμας), άλλοι αμφισβητούν τήν ελληνικότητα των Ελλήνων, άλλοι παραχαράσσουν, αλλοιώνουν καί παραποιούν την ιστορία του τόπου μας, άλλοι υβρίζουν τον Κύριό μας Ιησού Χριστό, λέγοντας δημοσίως ότι ΌΛΕΣ ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΙΝΑΙ, άλλοι εκτονώνουν την οργή τους υβρίζοντας ένα νεκρό αρχιεπίσκοπο, τον μακαριστό Χριστόδουλο!_______Μεταξύ αυτών λοιπόν και ο Υπουργός των Οικονομικών, διά της υπέρ-φορολογήσεως της Εκκλησίας, προσπαθεί να στραγγαλίσει οικονομικά την Μητέρα Εκκλησία. Αν το επιτύχει, τότε ασφαλώς θα συρρικνωθή η κοινωνική προσφορά της Εκκλησίας και επομένως θα μειωθή το κύρος της ενώπιον του Ελληνικού Λαού. Αυτό είναι το ζητούμενο, επικαλύπτεται όμως με διάφορες δικαιολογίες και προφάσεις! Γι' αυτό λοιπόν "πυρά ομαδόν!¨ Κτυπήστε την Εκκλησία! Διάλύστε την! Δεν την θέλουμε πιά!_____Έχουμε την ανεπιβεβαίωτη πληροφορία και την καταθέτουμε με κάθε επιφύλαξη, ότι από την υπερ-φορολόγηση αυτή εξαιρούνται η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, οι άλλες θρησκευτικές Ομολογίες, η Εβραϊκή Συναγωγή, το Άγιον 'Ορος κ.ά. Εάν η πληροφορία μας είναι ακριβής, τότε ανακύπτει ένα σοβαρό συνταγματικό πρόβλημα, διότι παραβιάζεται η ίση μεταχείριση όλων των Ελλήνων. Θα διερευνησουμε την ακρίβεια της πληροφορίας._______Το κακό στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι η Διοίκηση της Εκκλησίας παρεδόθη στην Κυβέρνηση αμαχητί! Η Ιερά Σύνοδος, χωρίς να μας ερωτήσει, αποδέχθηκε ήδη την υπερ-φορολόγηση της Εκκλησίας, δηλ. των Μητροπόλεωνκαι των εκκλησιαστικών Ιδρυμάτων! Απεφάνθη όμως αναρμοδίως, διότι επί των οικονομικής φύσεως ζητημάτων των Ιερών Μητροπόλεων ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ!
Τα οικονομικά μιάς Μητροπόλεως ρυθμίζει ο εκασταχού Μητροπολίτης και όχι βέβαια η Κεντρική Εκκλησιαστική Διοίκηση, δηλ. η Ιερά Σύνοδος. Εκφράζω την βαθειά λύπη μου, διότι η Ιερά Σύνοδος ΔΕΝ ΚΑΤΩΡΘΩΣΕ να αρθρώσει ούτε μια έστω λέξη αντιρρητική, για να αντιμετωπίσει την Κυβερνητική ασπλαγχνία! Η μόνη αρμοδία για να αποφανθή επί του προκειμένου ήταν και παραμένει η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας, ή οποία ώφειλε να συγκληθή εκτάκτως και να αποφανθή για την αποδοχή ή την απόρριψη του κεφαλικού αυτού φόρου! Κατά τα άλλα το πολίτευμα της Εκκλησίας μας είναι Συνοδικόν!

______Ως εν παρόδω λεκτέον καί τούτο: Ακόμη και τον μέσω ΑΣΕΠ διορισμό των εκκλησιαστικών Υπαλλήλων, δηλ. των υπαλλήλων του Μητροπολιτικού Γραφείου, αποδέχθηκε η Ιερά Σύνοδος!
Ας μη εκπλαγήτε λοιπόν, όταν έπειτα από λίγο καιρό θα δήτε στα Γραφεία μας να υπηρετούν είτε κάποιοι αλλόθρησκοι, που θά έχουν την ελληνική υπηκοότητα, είτε -ακόμη χειρότερο- κάποιες πολύ μοντέρνες κυρίες καί δεσποινίδες με έξαλλη έως και προκλητική αμφίεση και εμφάνιση, για να τροφοδοτείται έτσι το κοινωνικό κοτσομπολιό κατά των Μητροπολιτών!
Δεν το αποκρύπτω. Νοιώθω προδομένος από την ίδια την Εκκλησία μου! Μάλιστα, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος μας επρόδωσε! Συνθηκολόγησε, χωρίς να ακουσθή έστω μιά ντουφεκιά! Παραδόθηκε αμαχητί! Μοναδική εξαίρεση απετέλεσε η στάση του Σεβ. Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Νικολάου καί η του Προέδρου των οικονομι- κών Υπηρεσιών Σεβ. Ιωαννίνων κ. Θεοκλήτου. Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπός μας κ. Ιερώνυμος, ατυχήσας κατά την γνώμην μου, επρόβαλε από τις οθόνες της τηλεοράσεως, κάνοντας έκκληση πρός τον ελληνικό Λαό. Παρεκάλεσε νά ενισχυθή η Κυβέρνηση στην προσπάθεια της "κοινωνικής αλληλεγγύης" .________Αλλά από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπό μας και από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας μας θα περιμέναμε να ακούσουμε άλλα πράγματα. Θα περιμέναμε να συστήσει στην Κυβέρνηση την ανόρθωση της οικονομίας διά της περικοπής των δαπανών και της περιστολής πολλών περιττών εξόδων. Ο Μακαριώτατος θα έπερεπε να είπη: ΝΑΙ, Κύριε Υπουργέ επί των Οικονομικών, αποδεχόμεθα την υπερ-φορολόγηση της εκκλησια- στικής περιουσίας υπό τούς εξής όρους:Να περικοπή κατά το ήμισυ η χρηματοδότηση των Κομμάτων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.Να περικοπή επίσης κατά το ἠμισυ ο μισθός και οι συντάξεις όλων των Βουλευτών.Να περιορισθούν οι μισθοί των λεγομένων "χρυσών παιδιών¨ των γνωστών Golden Boys όλων των Κρατικών Υπηρεσιών, των Τραπεζών, των ΔΕΚΟ κλπ.Να αλλάξει η νομοθεσία περί της συνταξιοδοτήσεως των Βουλευτών. Γιατί άραγε πρέπει να πάρει σύνταξη ένας Βουλευτής, ο οποίος μετέσχε του Κοινοβουλίου για μία ή δύο κοινοβουλευτικές περιόδους; Ο Έλληνας πολίτης εργάζεται και φορολογείται επί 35 χρόνια καί μόνον τότε θεμελιώνει δικαίωμα συνταξιοδοτήσεως.Να περιορισθή στο ελάχιστο ο αριθμός των Ειδικών Συμβούλων σε κάθε Υπουργείο, διότι με τρόπο αυτό τακτοποιούνται καί καλοπληρώνονται κάποιοι "ημέτεροι", κάποιοι παρατρεχάμενοι, κάποιοι "χαραμοφάϊδες".
Να αποδοθή αμέσως στο Κράτος το ειδικό τέλος, φόρος διαφημίσεως ή όπως αλλοιώς λέγεται, από τις Εταιρείες των Εκδοτικών Συγκροτημάτων καί των ΜΜΕ, οι οποίες οφείλουν εκατομμύρια € στο ελληνικό Δημόσιο.
Να περιορισθούν στο ελάχιστο οι δαπάνες του Ελληνικού Δημοσίου για Διαφήμιση! Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να πληρώνει π.χ. το ΥΠΕΧΩΔΕ ολοσέλιδες διαφημίσεις στις Εφημερίδες Αθηνών καί Επαρχίας προκειμένου να μας γνωστοποιήσει το γεγονός, ότι ένα ακόμη κομμάτι της Εγνατίας οδού παραδόθηκε στην κυκλοφορία; Θα ήταν αρκετό ένα δελτίο Τύπου και τίποτε περισσότερο.

Να περιορισθή στο ελάχιστο η απόσπαση αστυνομικών ασφαλείας σε πολιτικά πρόσωπα. Γιατί άραγε κάθε Βουλευτής δικαιωματικά παίρνει δύο τουλάχιστον αστυνομικούς ως προσωπική του ασφάλεια; Γιατί άραγε κάποιοι "τηλεοπτικοί αστέρες", οι οποίοι χρυσοπληρώνονται, γιατί λέγω να έχουν πολυμελή αστυνομική φρουρά επί 24 ώρου βάσεως σε βάρος του Κρατικού Προϋ- πολογισμού; Αν θέλουν προστασία, ας καταφύγουν στις ιδιωτικές Εταιρείες Security!

Να περιορισθή εις τα μόλις αναγκαία έξοδα το σκέλος των Δαπανών του Κράτους για Δεξιώσεις, Εορτές, Γεύματα πολυτελείας, πολυμελείς αποστολές στο Εξωτερικό, άσκοπες μετακινήσεις κλπ.

Κάμετε λοιπόν αυτά και πολλά άλλα ακόμη, Κύριε Υπουργέ, για νά πεισθώ ότι η Πατρίδα μας διέρχεται μεγάλη οικονομική κρίση και τότε θα παρακαλέσω τους Μητροπολίτες να προβούν σε εκποίηση των Ιερών Σκευών και των τιμαλφών των Ιερών Μονών καί των Ενοριακών Ναών, όλης της Εκκλησίας, και να καταθέσουν το αντίτιμο στο Κρατικό Ταμείο, όπως το έπραξε η Μητέρα Εκκλησία και στο παρελθόν! Αλλοιώς αφήστε μας ήσυχους για να τρέφουμε, νά ντύνουμε και να ζεσταίνουμε στην αγκαλιά της Εκκλησίας τόσους και τόσους ενδεείς, οι οποίοι έχουν την ανάγκη μας.______Αυτά καί άλλα παρόμοια θα ανέμενα να λεχθούν από την Ιερά Σύνοδο και από τον Μακαριώτατο κ. Ιερώνυμο καί όχι τό γνωστό "σφάξε με Αγά, να αγιάσω"! Διαμαρτύρομαι μεγαλοφώνως και φρονώ ταπεινά, ότι πρέπει να συνέλθει αμέσως η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας για νά αποφασίσει κυριαρχικά και τελεσίδικα. Η Εκκλησία βάλλεται καί προσβάλλεται! Καίσαρα επικαλούμαι!________"Κεφαλή εν όψει·πυρά ομαδόν!" Στην εκκλησιαστική συνείδηση σύρεται ένα ερώτημα: Τι πράγματι συμβαίνει: Ο Πρωθυπουργός κ. Γεώργιος Παπανδρέου είναι ένας σεμνός άνθρωπος, ο οποίος σέβεται την Εκκλησία. Γιατί άραγε αυτός ο πόλεμος;
Περιβάλλεται μήπως από ένα σκληρό πυρήνα Υπουργών και Συμβούλων, οι οποίοι τελικά, χωρίς την συγκατάθεσή του, επιβάλλουν την δική τους άποψη και εφαρμόζουν μια σκληρή πολιτική κατά της Εκκλησίας; Ή, αντιθέτως, ο κ. Γεώργιος Παπανδρέου στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών εμφανίζεται με ένα ιλαρό πρόσωπο, αλλά μυστικά στον σκληρό αυτό πυρήνα δίδει ο ίδιος τις εντολές μιάς άκαμπτης πολιτικής; Σύντομα ο καιρός θά μας δείξει τι ακριβώς συμβαίνει. Εμείς προσωπικά αποδεχόμεθα την πρώτη εκδοχή, επειδή γνωρίζουμε τον άνδρα και εμπιστευόμεθα στην ευγένεια του χαρακτήρος του. Ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου εθυσίασε κάποτε τον Μεγαλο-υπουργό του Αντώνη Τρίτση για να μή διαρρήξει τους δεσμούς της Κυβερνήσεως με την Εκκλησία! Ο νεώτερος Παπανδρέου τι θα πράξει; 'Ιδωμεν._______Η Εκκλησία δεν φοβάται τούς διωγμούς! Επέζησε μέσα από τις κατακόμβες και θα επιζήσει καί τώρα. Για τους διώκτες της Εκκλησίας λυπούμαι. Πολεμούν τόν Χριστό! Ας το σκεφθούν λιγάκι._____Ο Πρωθυπουργός κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο νεώτερος, με την υπόθεση Βατοπεδίου, παρέδωσε την Εκκλησία στη χλεύη των δημοσιογράφων, παραγνωρίζοντας το γεγονός, ότι το Άγιον Όρος, σεβαστό κατά πάντα, δεν υπάγεται στη διοικητική αρμοδιότητα της Εκκλησίας της Ελλάδος! Άφησε τη χλεύη να σέρνεται εναντίον μας επί ένα περίπου χρόνο! Εμείς όμως, αν και αμέτοχοι, εμείς λέγω οι της Ελλαδικής Εκκλησίας Κληρικοί καί Μοναχοί εισπράξαμε στο πετσί μας την αισχύνη και την απαξίωση! Στό τέλος ο Κωνστ. Καραμανλής για το ανοσιούργημα αυτό κατά της Εκκλησίας πληρώθηκε πολύ ακριβά! Έπεσε αδόξως! Καταποντίστηκε!_____Ο Γεώργιος Παπανδρέου άραγε τι θα κάνει; Έρχεται να δρέψει τους καρπούς μιάς "προ-κατ"απαξιώσεως της Εκκλησίας, την οποία πονηρά διέπλεξε καί με τέχνη εξετέλεσε ο κ. Ρουσσόπουλος; Καλόν θα ήταν τώρα ο κ. Παπανδρέου να ανορθώσει το φρόνημα των πιστών και την αγάπη τους πρός την Εκκλησία, διότι οι άνθρωποι της Εκκλησίας ΔΕΝ ΚΛΕΒΟΥΝ! Τότε και το οικονομικό πρόβλημα της Χώρας θα ελύετο. Ενώ τώρα μέ τά σκληρά εισπρακτικά μέτρα του κ. Παπακωνσταντίνου θα ευνοηθούν καί πάλι οι κλέφτες του Δημοσίου Χρήματος και θα πληρώσει τά σπασμένα ο φτωχός Λαός, όπως πολύ εύστοχα παρατήρησε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Θεόκλητος.
Ας προσέξει πολύ ο κ. Πρωθυπουργός, διότι "ζεί Κύριος ο Θεός" και εκδικείται! "Αργεί ο Θεός, αλλά δεν λησμονεί" λέγει ο θυμόσοφος Λαός μας.+ Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ & ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣΑίγιον, 9 Δεκεμβρίου 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: