Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2008

Μνημόσυνο για τους μαχητές της αντιστασιακής οργανώσεως «Χ»

Την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2008 στις 12 το μεσημέρι ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Μαχητών και Φίλων της Εθνικής Αντιστασιακής Οργανώσεως «Χ» τέλεσε μνημόσυνο στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου στην πλατεία Καρύτση για την ανάπαυση των ψυχών των πεσόντων μαχητών της οργάνωσης κατά την περίοδο ‘41-‘44 και του Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα - Διγενή.

Παρά τις δυσκολίες των ημερών η προσέλευση ήταν συγκινητική. Παρόντες αρκετοί μαχητές, φέροντας τα παράσημα που τους έδωσε η Πατρίδα για τις υπηρεσίες τους προς Αυτή, την κρίσιμη περίοδο 1941-1944, όπου δοκιμάστηκε σκληρά η Ελευθερία του Έθνους. Μετά το πέρας της λειτουργίας, εκφωνήθηκε λόγος από τον γνωστό συγγραφέα κ. Μάνο Χατζηδάκη. Ιδιαιτέρας αξίας ήταν και ο χαιρετισμός του πατρός Γεώργιου, υιού μαχητού της «Χ».

Το Προσκλητήριο Νεκρών εκφωνήθηκε από τον αντιπρόεδρο του Συνδέσμου κ. Βασίλειο Πρωτόπαπα.

Στην συνέχεια οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν, με το ιστορικό λάβαρο της «Χ» (από την Μάχη του Θησείου) επικεφαλής, στο κτίριο του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσού όπου εκεί πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνου. Κατά την διάρκεια της Γερμανο-Ιταλικής κατοχής, το κτίριο επιτάχθηκε και λειτούργησε ως Στρατοδικείο. Εκεί μαρτύρησαν πολλοί Έλληνες, μεταξύ των οποίων αρκετά μέλη της «Χ».
Στεφάνια κατέθεσαν οι:
Νίκος Φιδέλης (Πολιτιστικός Σύλλογος «Αθηνά»), Δημήτρης Ζαφειρόπουλος(εφημερίδα «Ελεύθερος Κόσμος»), Στ.Τζανετάκου (Πατριωτικός Σύνδεσμος Αθηνών «Ιωάννης Καποδίστριας»), Ιωάννης Γιαννάκενας (εκδόσεις «Πελασγός»), Βασίλειος Πρωτόπαπας («Ελληνική Ενότητα»), Β.Παναγάκος (Κ.Α.Π.Α.) και τέλος ο πρόεδρος και συμμαχητής του Γεωργίου Γρίβα Βασίλειος Κουρουπός για τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Μαχητών και Φίλων της Εθνικής Αντιστασιακής Οργανώσεως «Χ».

Η σεμνή αυτή εκδήλωση έκλεισε με τους ύμνους της «Χ» και του Έθνους.








14.12.2008: Μνημόσυνο στον Άγιο Γεώργιο Καρύτση για τους πεσόντες μαχητές της αντιστασιακής οργανώσεως «Χ».




14.12.2008: Ο Βασίλειος Κουρουπός, πρόεδρος του Συνδέσμου και συμμαχητής του Γεωργίου Γρίβα.





14.12.2008: Ο Δημήτρης Ζαφειρόπουλος, εκδότης της εφημερίδας «Ελεύθερος Κόσμος», καταθέτει στεφάνι.


14.12.2008: Το κτίριο του «Παρνασσού», γερμανικό στρατοδικείο επί Κατοχής, στο οποίο μαρτύρησαν πολλοί μαχητές της «Χ».
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: