Δευτέρα 25 Αυγούστου 2008

ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ Ο ΠΑΤΡΟΚΟΣΜΑΣ.ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟΝ ΤΗΣ ΑΔΙΑΣΠΑΣΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ


Σήμερον επιτελέιται η μνήμη του Μεγάλου Αγίου της Ορθοδοξίας μας του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού του λεγόμενου και Πατροκοσμά.

Η προσφορά αυτής της μεγάλης Προσωπικότητας του κόσμου ολόκληρου προς την Ελλάδα και την Ορθοδοξία είναι απερίγραπτη και εκπληκτική.

Η ζωή του:
Η γενέτειρα του Πατροκοσμά είναι το Μέγα Δένδρο όπου και γεννήθηκε το 1714.

Κατα κόσμον το όνομα του ήταν Κώστας Δημητρίου και η καταγωγή του έλκεται απο την Θεία Ήπειρο.Απο πολύ μικρός μελετούσε το του Χριστού Ευαγγέλιον και βοηθούσε σημαντικά την οικογένειά του όντας εργαζόμενος ώς αγρότης και ως υφαντής.

Το 1749 πήγε στη θαυμαστή Σχολή του Αγίου Όρους την Αθωνιάδα όπου εκεί σπούδασε θεολογία, φιλολογία και άλλες επιστήμες.Και όλα αυτά δίπλα σε μεγάλες και σπουδαίες μορφές του Πνεύματος όπως τον Ευγένιο Βούλγαρη,τον Παναγιώτη Παλαμά και τον Νικόλαο Ζερτζούλη (ή Ζερτούλη).Το 1759 έγινε μοναχός και πήρα το όνομα Κοσμάς.

Εκείνη την εποχή στην Ελλάδα υπήρχε μία μεγάλη κρίση.Πολλοί Έλληνες μετά απο 300 ολόκληρα χρόνια σκλαβιάς είχαν ξεχάσει τη μητρική και πατρική τους γλώσσα με αποτέλεσμα η Ελληνική Γλώσσα να βρίσκεται υπο εξαφάνιση και με την έλλειψη ιερέων οι Έλληνες να μήν ημπορούν να βαπτίσουν τα παιδιά τους...Με τη Θεία Φώτιση όμως ο Πατροκοσμάς αποφάσισε να κάνει αγώνα για να δώσει στους Έλληνες να καταλάβουν την κληρονομιά που φερουν στις πλάτες τους με λίγα λόγια δηλδή να τους αφυπνίσει, να τους ξυπνήσει απο το μέγα λήθαργο.

Το 1769 πήγε στην Κωνσταντινούπολη.Εκεί δίδασκε ο αδερφός του ο Χρύσανθος και απο εκεί πήρα την άδεια και την ευλογία απο τον Πατριάρχη Σεραφείμ να ξεκινήσει το Θέιον Ιεραποστολικόν του Έργον.Ο πρώτος σταθμός του ήταν η Βασιλεύουσα.

Στη Διδασκαλία του ο ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ Ο ΠΑΤΡΟΚΟΣΜΑΣ απέτρεπε την χρήση της Αλβανικής και Τουρκικής γλώσσης εις βάρος της Ελληνικής αφού θεωρούσε την τελευταία ώς τη Γλώσσα της Εκκλησίας.

''Να σπουδάζετε και εσείς αδελφοί μου, να μανθάνετε γράμματα όσον ημπορείτε.Και άν δεν εμάθετε οι πατέρες να σπουδάζετε τα παιδιά σας,να μανθάνουν τα Ελληνικά διότι και η Εκκλησία μας είναι εις την Ελληνικήν.Και αν δεν σπουδάσεις τα Ελληνικά Αδελφέ μου,δεν ημπορείς να καταλάβεις εκείνα που ομολογεί η Εκκλησία μας''.

Σε άλλο σημείον των Διδαχών του τονίζει οτι οι Έλληνες πρέπει να μελετούν τα Έργα των Αρχαίων Ελλήνων διότι αυτά όπως έλεγε αποτελούν ''λαμπρά φανάρια δια την ανθρωπότηταν''

Άν και ο Πατροκοσμάς ήξερε και επιστήμες και την Αρχαίαν Ελληνικήν επέλξε να ομιλεί στη σύγρονη δημοτική ώστε έτσι να γίνεται περισσότερο αντιληπτός απο τον απλό κόσμο που θα άκουγε ή θα διάβαζε το Κύρηγμά του.

Μάλιστα το πρώτο πράγμα που έκανε ο Άγιος ήταν όπου και άν αυτός πήγαινε να τοποθετεί έναν μεγάλο ξύλινο Σταυρό με τον οποίον ήθελε να θυμίζει στον κόσμο τις Διδασκαλίες του και ότι πέρασε και απο κεί.

Εμπράκτως υποστήριζε την Παιδεία και χάριν αυτού του Μεγάλου Έλληνα ιδρύθησαν εκατοντάδες σχολεία στις περιοχές οπου περιόδευε.Θεωρούσε,ο Πατροκοσμάς, ότι ένα σχολείο ανοίγει τα μοναστήρια και τις εκκλησίες και έλεγε χαρακτηριστικά ''καλύτερα να έχεις ελληνικό σχολείο στη χώρα σου παρά βρύσες και ποτάμια''.

Στις 24 Αυγούστου του 1779 ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός μαρτύρησε κρεμασμένος σε δένδρο στον ποταμό Άψο.Ένας ευλαβής πιστός βρήκε το Άγιον Σώμα του και και το ενταφίασε στο νάρθηκα της Εκκλησίας της Θεοτόκου στο Κολικόντασι της Βορείου Ηπείρου.

Θείας Πίστεως,διδασκαλία,κατεκόσμησας,την Εκκλησία,ζηλωτής των Αποστόλων γενόμενος κατασπείρας τα Θεία Διδάγματα,μαρτυρικώς τον Αγώνα ετέλεσας.Κοσμά ένδοξε,Χριστόν τον Θεόν ικέτευε,δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος.
Αμήν

Δεν υπάρχουν σχόλια: