Τετάρτη 23 Ιουλίου 2008

ΜΕΤΕΤΡΕΨΑΝ ΤΟΝ ΝΑΟ ΤΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΟΦΙΑΣ ΣΤΗ ΒΑΣΙΛΕΥΟΥΣΑ ΣΕ ΠΑΖΑΡΙ!!!


Αναδημοσίευση απο το HeLLeNiCReVeNgE





Τέλος στη βεβήλωση της Αγίας Σοφίας ζητά από τη διεθνή κοινότητα το Παγκόσμιο Συμβούλιο για την Αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας Εκθέσεις-παζάρια έργων λαϊκής τέχνης, μαριονέτας και πλακιδίων. Καταφύγιο για ποντίκια και περιστέρια.Είναι μερικές μόνο από τις εικόνες που αντικρύζουν εκατομμύρια επισκέπτες της Αγίας Σοφίας, του ναού-συμβόλου του ορθόδοξου κόσμου, στην Κωνσταντινούπολη.Και αν επισήμως η τουρκική κυβέρνηση με την ευρωπαϊκή προοπτική κόβει εισιτήρια και παρουσιάζει το αριστούργημα της χριστιανικής αρχιτεκτονικής ως μουσείο, πρόσφατες φωτογραφίες από το εσωτερικό του ναού και μνημείο που βρίσκεται στη λίστα της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UΝΕSCΟ, αποδεικνύουν πως οι βεβηλώσεις εξακολουθούν 555 χρόνια μετά την Άλωση. Οπως αποκαλύπτεται από το φωτογραφικό υλικό, που επισυνάπτει στην επιστολή του ο κ. Σπύρου, το μνημείο της θρησκείας και του πολιτισμού έχει μετατραπεί σε καταφύγιο τρωκτικών, χώρο σίτισης και καταλύματος για περιστέρια, ενώ παράλληλα φιλοξενεί... λαϊκή εμποροπανήγυρη, όπου πωλούνται είδη τέχνης σε τουρίστες
«Οι φωτογραφίες είναι συγκλονιστικές. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας πρέπει να παρέμβει αμέσως, για να τεθεί τέλος στην καταπάτηση και προσβολή των ανθρωπίνων και θρησκευτικών δικαιωμάτων εκατομμυρίων πιστών ανά τον κόσμο», λέει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού και Παγκόσμιου Συμβουλίου για την Αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας (Free Αgia Sophia Council) Κρις Σπύρου, που ανέλαβε την πρωτοβουλία να αποστείλει επιστολή προς τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την οποία κοινοποίησε και σε πλήθος θρησκευτικών και πολιτικών ηγετών ανά τον κόσμο όπως ο Πάπας Βενέδικτος ΧVΙ, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο και τους υποψηφίους για την αμερικανική προεδρία Μπάρακ Ομπάμα και Τζον ΜακΚέιν. Εκθέσεις με αμφιβόλου ποιότητας έργα τέχνης κάτω από τα ταλαιπωρημένα πολύτιμα ψηφιδωτά της Αγίας Σοφίας στον ναό-σύμβολο της ορθοδοξίας, 555 χρόνια μετά την Άλωση
«Έφθασε η στιγμή για να θέσει η Τουρκία οριστικό τέλος στις απολίτιστες και παρωχημένες πρακτικές κατοχής που προσβάλλουν και υποβαθμίζουν δύο μεγάλες θρησκείες: τον χριστινιανισμό και τον ισλάμ. Η προσβλητική και στρατοκρατική οθωμανική συμπεριφορά που βεβηλώνει συνεχώς για 555 χρόνια την ιερότητα της Αγία Σοφίας, πρέπει να σταματήσει αμέσως.
Και αυτό είναι νομική και ηθική υποχρέωση της κυβέρνησής σας να το διασφαλίσει», γράφει στην επιστολή του προς τον Τούρκο πρωθυπουργό ο κ. Σπύρου.
«Εάν εξακολουθήσουμε να είμαστε ανεκτικοί απέναντι στη βεβήλωση της Αγίας Σοφίας, μπορεί κάλλιστα να δούμε και προτάσεις στο μέλλον για τη μετατροπή του ναού σε διεθνές καζίνο». Δεν είναι όμως μόνο οι εμπορικές εκθέσεις, τα τρωκτικά, οι γάτες και τα περιστέρια που κυκλοφορούν ελεύθερα μέσα στο «μουσείο», που προκαλούν βεβηλώσεις.
Πέρα από τις σημαντικές καταστροφές στα ολόχρυσα και σπάνια ψηφιδωτά και το ασβέστωμα των τοιχογραφιών από τους μουσουλμάνους, δύο χρόνια πριν, ακροδεξιοί εθνικιστές είχαν επιλέξει το εσωτερικό της Αγίας Σοφίας για να διαδηλώσουν κατά της επίσκεψης του Παπά, ενώ αναφέρεται πως το μνημείο έχει φιλοξενήσει και επιδείξεις μόδας. Ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου για την Αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας, κ. Κρις Σπύρου
Η συγκεκριμένη δεν είναι η πρώτη πρωτοβουλία για την Αγία Σοφία, καθώς ήδη από το 2006 έχει αρχίσει διεθνής καμπάνια για την επαναλειτουργία του ναού ως ιερού οίκου προσευχής για όλους τους χριστιανούς και ως βασιλική έδρα της Ορθοδοξίας, όπως ήταν πριν από την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς, από το Free Αgia Sophia Council of Αmerica, που «δεσμεύεται να χρησιμοποιήσει κάθε ειρηνική, διπλωματική, πολιτική και νομική οδό στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και τον διεθνή χώρο».
Παράλληλα, ήδη υπάρχει από το 2005 στο Διαδίκτυο σχετικό link ( http://www.hagiasophiablog.com/ ) για τη συλλογή ενός εκατομμυρίου ηλεκτρονικών υπογραφών, ώστε να συζητηθεί το θέμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Πηγή:Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια: